Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει εργολάβους και στην καθαριότητα των σχολείων

Η σχετική τροπολογία περιέχεται στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή

Την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Η τροπολογία προβλέπει ότι ο καθαρισμός των σχολείων «μπορεί να ανατίθεται σε καθαριστές - καθαρίστριες ή συνεργεία καθαρισμού με σύμβαση μίσθωσης έργου, διάρκειας ενός διδακτικού έτους». Μέχρι σήμερα ο καθαρισμός ανατίθονταν απευθείας στους εργαζόμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση δηλώνει καθαρά ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μονιμοποιήσεις με τη μορφή της μετατροπής των συμβάσεων μίσθωσης έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια, ύστερα από τους αγώνες των εργαζομένων. Αντιθέτως, διαιωνίζεται η ομηρία των συμβασιούχων και ταυτόχρονα το έργο ανατίθεται σε εργολάβους που στο όνομα της αύξησης των κερδών τους θα εντατικοποιήσουν την εργασία. Κάτι που, μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μην καθαρίζονται όπως πρέπει αφού ο εργολάβος θα πιέζει τον εργαζόμενο να κάνει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να πάει να καθαρίσει και αλλού.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εργολάβο χάνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους -μόνιμη και σταθερή δουλειά, ικανοποιητικές αυξήσεις και άλλα - απευθείας από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά ο εργοδότης τους. Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ότι τις συμβάσεις θα μπορούν να τις συνάπτουν εκτός από το υπουργείο Παιδείας - όπως γινόταν μέχρι τώρα - και εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί ή φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ