Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΑ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Προσχηματικό και αναποτελεσματικό

Νέες παρεμβάσεις με παλιές στρατηγικές επιλογές. Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, και στο νομοσχέδιο που αφορά το ντόπινγκ και τη βία ακολουθούν πιστά (πώς θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν διαφορετικά) την πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, πότε από τη ΝΔ και πότε από το ΠΑΣΟΚ. Απουσιάζει παντελώς η επιστημονική εξέταση και η πρόληψη κοινωνικών φαινομένων. Ολο το βάρος πέφτει στην καταστολή. Αμφότερα δεν εξετάζονται στη βάση αιτίας - αιτιατού, δεν αναζητούνται οι ρίζες. Αλλά τρόποι διαχείρισης και μετριασμού των συνεπειών. Με στόχο τις εντυπώσεις και τον εξωραϊσμό, ώστε να μην «ακουμπήσουν» καν το ίδιο το σύστημα που παράγει τέτοιες καταστάσεις.

Για τη βία, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου (το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη Βουλή), προβλέπεται: Κατάργηση των συνδέσμων και δημιουργία Λεσχών Φίλων υπό την εποπτεία και ευθύνη των ΠΑΕ, απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης οπαδών, συμπληρωματική λειτουργία ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας και αστυνομίας. Η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα θα γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που ισχύει στα αεροδρόμια, δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, επεκτείνεται η ηλεκτρονική εποπτεία και σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.

Με πρόσχημα τη βία μετατρέπονται οι αθλητικοί χώροι σε απόλυτο τσιφλίκι των επιχειρηματιών και των εν γένει διοικήσεων μιας ομάδας. Ποδηγετείται το φίλαθλο κίνημα και μετατρέπεται σε παράρτημα της διοίκησης. Ιδιωτικοποιούνται δημόσιοι χώροι και η φύλαξή τους. Καλλιεργείται, ακόμα περισσότερο, η ιδεολογία του εν δυνάμει ενόχου που διευκολύνει - δικαιολογεί την αύξηση της αστυνομοκρατίας, τη διεύρυνση της παρακολούθησης και του φακελώματος... Με κάποια από τα προτεινόμενα τίθονται - τουλάχιστον - υπό έντονη αμφισβήτηση ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα. Και ενδεχομένως κινούνται, σε κάποια θέματα, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Αναφορικά με το ντόπινγκ προβλέπεται: Περιορισμός των κρατικών προνομίων σε διακριθέντες αθλητές - μένοντας στο απυρόβλητο η (επί)δραση των χορηγών. Μετατρέπονται σε κακούργημα οι παραβατικές πράξεις και αυστηροποιούνται οι ποινές, θεσμοθετείται κακουργηματική ευθύνη για τις περιπτώσεις παρακώλυσης ελέγχου ντόπινγκ, εφαρμογή του ελληνικού δικαίου ακόμη και σε τιμωρητέες πράξεις Ελλήνων που τελούνται στο εξωτερικό. Ολα τα κακουργήματα που αφορούν στο ντόπινγκ θα δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο, το ΕΣΚΑΝ γίνεται αυτοτελές νομικό πρόσωπο, με δικαίωμα παράστασης - ως πολιτικού ενάγοντα - σε δίκες για τα αδικήματα ντόπινγκ.

Τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών επιλογών συνόδευσαν κορόνες περί υγιούς αθλητισμού και προστασίας της νεολαίας (Μ. Λιάπης) ή περί μετωπικής σύγκρουσης και προαγωγής της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών (Γ. Ιωαννίδης). Ολα αυτά είναι μόνο για το θεαθήναι. Η ίδια η πολιτική πρακτική της ΝΔ (όπως πριν του ΠΑΣΟΚ) τα ανατρέπει. Αντί για μαζικό λαϊκό αθλητισμό, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στηρίζουν και συντηρούν τον ανταγωνιστικό αθλητισμό των επιχειρηματιών. Που συνδέεται με την άκρατη εμπορευματοποίηση και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που έχει στόχο το κέρδος. Το δικαίωμα έχει μετατραπεί σ' εμπόρευμα, ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό σε βιομηχανία όπου διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, βία και ντόπινγκ έχουν ρόλο και θέση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ