Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για «διευκόλυνση» των τραπεζών

Για μια ακόμη φορά, η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) έδωσε τη λύση στο πρόβλημα ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών, προσφέροντάς τους «ζεστό χρήμα» με ευνοϊκούς όρους. Πριν τη χτεσινή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζίτες είχαν σπεύσει προχτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα αξίας 257 δισ. δραχμών, προκειμένου να καρπωθούν τα δελεαστικά επιτόκια του Δημοσίου. Οι τοποθετήσεις αυτές (δηλαδή το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες διέθεσαν προχτές 257 δισ. δραχμές για την αγορά κρατικών ομολόγων) είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης ρευστότητάς τους, με επακόλουθο την άνοδο των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά στο επίπεδο του 8%.

Οι τραπεζίτες, ωστόσο, ανέμεναν την καθιερωμένη εβδομαδιαία παρέμβαση ενίσχυσης της ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας. Και οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν, καθώς χτες η κεντρική τράπεζα τούς «διευκόλυνε», προσφέροντάς τους 355 δισ. δραχμές με επιτόκιο 7,5%, που είναι χαμηλότερο από τα επιτόκια που ίσχυαν στο διατραπεζικό δανεισμό.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση των εμπορικών τραπεζών καλύφθηκε πλήρως. Οι σχετικές παρεμβάσεις της ΤτΕ διενεργούνται με γνώμονα τον προσδιορισμό του ύψους των επιτοκίων σε επίπεδα που εξυπηρετούν τον πρωταρχικό της στόχο για τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ