Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Συνώνυμη της ιδιωτικοποίησης η υποχρεωτικότητα

Χάος προβλέπεται να επικρατήσει στα νηπιαγωγεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς η υποχρεωτικότητα του νηπιαγωγείου που θέσπισε η κυβέρνηση αποδεικνύεται για τους γονείς συνώνυμο της ιδιωτικοποίησης. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κανένα νήπιο δε θα μείνει εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος φέτος. Δεν πρόκειται όμως από το υπουργείο Παιδείας να γίνουν και εκπτώσεις στις εγκρίσεις μη κρατικών νηπιαγωγείων σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών», δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, εξερχόμενος από την Κυβερνητική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από μία πολιτική που έχει αναγορεύσει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ...όρο για εφαρμογή της πολυδιαφημισμένης υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι με την καθιέρωση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής η κυβέρνηση έδωσε «μεταβατικά» τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Φέτος, η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει, ωστόσο οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό φαίνεται πως οδηγούν τους γονείς και πάλι στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, 60.000 παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου επειδή η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας του νηπιαγωγείου δε συνοδεύτηκε με μέτρα όπως κατασκευή νέων αιθουσών στα νηπιαγωγεία και πρόσληψη νηπιαγωγών. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι διορισμοί νηπιαγωγών μειώνονται κατά 50% την επόμενη διετία. Η θέσπιση της υποχρεωτικής μονοετούς προσχολικής αγωγής έχει και μία ακόμα διάσταση. Πρόκειται για εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, η οποία τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσχολική αγωγή, στο πλαίσιο της «διά βίου κατάρτισης», καθώς διαπιστώνει ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων είναι «φτηνότερη» και αποδοτικότερη όταν ξεκινά από νωρίς. Βλέπει δηλαδή στα νήπια τους αυριανούς απασχολήσιμους.

Και ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν στην παιδεία συνολικά την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση, χτες η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, είναι ικανοποιημένη για το ότι έχουν εξασφαλιστεί βιβλία και εκπαιδευτικοί και είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα σχολικής στέγης, ζητήματα αυτονόητα για τα σχολεία. Και ενώ η κυβέρνηση προπαγανδίζει τα αποτελέσματα της πολιτικής του «έξυπνου σχολείου», η λαϊκή οικογένεια αυτό που εξακολουθεί να βιώνει είναι η «ακριβοπληρωμένη αμάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ