Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στον Καιάδα όποιος δεν έχει να πληρώσει

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθετικό έκτρωμα

Με την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν σύγχρονη Ειδική Αγωγή, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής που έρχονται μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, μέρα που έχει προγραμματιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στη Βουλή.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα στο Β` Τμήμα Διακοπών της Βουλής, ενώ οι βουλευτές του απαίτησαν δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, με παράλληλη πρόληψη, καταγραφή και υποστήριξη των ΑμΕΑ. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν χθες μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

Το νομοθέτημα «δεν είναι ανεξάρτητο από τις συνολικότερες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, όπου επικρατούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση και αντιμετωπίζονται η Εκπαίδευση, η Υγεία και η Πρόνοια όχι ως αγαθό, αλλά ως κόστος», σχολίασε, στην παρέμβασή της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Πρόσθεσε πως «εξακολουθείτε να μην κάνετε καμία αναφορά στον αριθμό των παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής. Δηλαδή σήμερα με βάση τα κατώτερα διεθνή στοιχεία, γιατί δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει μια επίσημη απογραφή, ο μαθητικός πληθυσμός που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ειδική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι περίπου διακόσιες χιλιάδες παιδιά». Επισήμανε ότι από αυτά «μπορεί κάποια να παρακολουθούν μια δομή της Ειδικής Αγωγής, καλή, κακή, μεσαία, απαράδεκτη, είναι μόλις 15.000. Με τα υπόλοιπα παιδιά τι θα γίνει; Υπάρχει κανένας προγραμματισμός; Υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία ανάλογων δομών με ενταγμένες πιστώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό; Φυσικά, όχι. Τι θα λύσει, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο, εάν δεν ασχολείται με αυτό το μεγάλο ζητούμενο, της ένταξης των συγκεκριμένων παιδιών, που έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή και που βρίσκονται εκτός Ειδικής Αγωγής;».

Αναφερόμενη στα προβλήματα υποδομής, η Β. Νικολαΐδου τόνισε πως «σε όλες τις σχολικές μονάδες καθυστερεί αφάνταστα η τοποθέτηση προσωπικού ή στέλνονται ειδικότητες που δε χρειάζονται. Υπάρχει υποχρηματοδότηση. Εχουμε ειδικά σχολειά που απειλούνται να τους κόψουν είτε το τηλέφωνο είτε το φως. Προσωπικό δεν υπάρχει». Επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «τα προβλήματα των ΑμΕΑ με διακηρύξεις, καλές προθέσεις, επιμέρους ρυθμίσεις με νέα νομοσχέδια δεν μπορούν να λυθούν. Και κυρίως δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που η πολιτική τους τα δημιουργεί».

Καταθέτοντας, τέλος, τις προτάσεις του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου απαίτησε μεταξύ άλλων:

«Καθιέρωση της Ειδικής Αγωγής, υποχρεωτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν από την ηλικία των τριών χρόνων με κατάργηση φυσικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Να γίνει επιτέλους καταγραφή των ΑμΕΑ και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». «Θεσμοθέτηση κέντρων έγκυρης διεπιστημονικής διάγνωσης, αξιολόγησης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης από τη βρεφική ηλικία και συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε δήμο, δημοτικό διαμέρισμα και κοινότητα». «Καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, καθιέρωση του δεκάχρονου δημόσιου και δωρεάν βασικού υποχρεωτικού σχολείου, καθιέρωση ενιαίου δωδεκάχρονου δημόσιου και δωρεάν βασικού υποχρεωτικού σχολείου για τυφλούς, κωφούς και βαριά κινητικά ανάπηρους». «Ειδική εκπαιδευτική μέριμνα για παιδιά με βαριές αναπηρίες και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση». «Ολο το προσωπικό να λειτουργεί με μόνιμη σχέση εργασίας. Είναι απαράδεκτες αυτές οι κατηγορίες που υπάρχουν. Δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, όπως ήδη έχω αναφέρει».

Σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά

Για νομοσχέδιο με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά έκανε λόγο, παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως είπε, «κινείται στη γενικότερη αντίληψη της κυβέρνησης να προωθεί, να εφαρμοστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής των ατόμων με αναπηρίες. Η φιλοσοφία του και οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δρομολογούν μια πορεία ουσιαστικής ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα των ατόμων με αναπηρία. Από πού βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα; Από το γεγονός ότι αντί να ενισχυθούν οι αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες, συρρικνώνονται και κάποιες ακυρώνονται. Ετσι σπρώχνονται οι οικογένειες των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στα ιδιωτικά κέντρα. Αυτή είναι μια σκληρή ταξική πολιτική».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν μπόρεσε παρά να αποδεχτεί τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική εκπαίδευση. Προσπάθησε όμως να παρουσιάσει το νομοθέτημά του ως εγχείρημα που «αποτελεί μια ολοκληρωμένη νομοθετική προσπάθεια, κωδικοποιεί τις θετικές από τις υφιστάμενες διατάξεις, εκσυγχρονίζει, επικαιροποιεί και συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική για την Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα στοιχεία». Παράλληλα, αποκάλεσε την ανυπαρξία πρόληψης «σχολική διαρροή», ενώ όσον αφορά την εργασιακή αποκατάσταση των ΑμΕΑ έκανε λόγο για ...«ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά».

Ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «δεν είχε ολοκληρώσει την προνομοθετική διαδικασία και τη διαβούλευση» επέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι «διάθεσή μας και υποχρέωσή μας είναι στην Αίθουσα αυτή τέτοιου είδους νομοθετήματα να ψηφίζονται ομόφωνα. Να γίνονται αντικείμενο της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης, της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι να επιτρέπει στην αντιπολίτευση να συναινεί και να συμπράττει. Πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίζονται οι διαδικαστικές και πολιτικές προϋποθέσεις μιας τέτοιας συναίνεσης». Η αναφορά αυτή προκάλεσε το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχουν ταξικές επιλογές. Υπάρχει συμφωνία δική σας στη λογική της εμπορευματοποίησης και της Ειδικής Αγωγής. Αλλωστε, αυτή είναι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει ομοφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ