Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΒΙΑ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ
«Δεν αγγίζουν τις ρίζες των φαινομένων»

Για αποσπασματικά μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων έκανε λόγο στην εισήγησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

«Για τη βία και το ντόπινγκ υπήρξαν επανειλημμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έρχονται και παρέρχονται χωρίς αποτέλεσμα. Και πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα των φαινομένων». Αυτό επεσήμανε ο βουλευτής - εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συζήτησης - στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων - του σχετικού σχεδίου νόμου.

Το κυβερνητικό πόνημα επιχειρεί να διαχειριστεί τη ζώσα πραγματικότητα, με αποσπασματικά μέτρα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες. Παρά το γεγονός ότι τις διαπιστώνει και φραστικά αναφέρεται σ' αυτές. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση ότι η κύρια αιτία για την εμφάνιση βίας είναι "η προϊούσα εμπέδωση του επαγγελματικού εις βάρος του ερασιτεχνικού μη κερδοσκοπικού αθλητισμού"...

Η ΝΔ όμως (όπως πριν το ΠΑΣΟΚ) αντιμετωπίζει το θέμα με κατασταλτική λογική και θέσπιση ημιμέτρων που αφορούν παραμέτρους του. Αλλάζει το σχήμα αλλά δε χτυπιέται η ρίζα του κακού» τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος και πρόσθεσε για τα προτεινόμενα μέτρα κατά της βίας: «Με την κατάργηση των συνδέσμων ανοίγει ο δρόμος για παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων, παράθυρο για αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις. Σήμερα θα είναι οι σύνδεσμοι οπαδών, αύριο μπορεί - στο όνομα ονομαζόμενης συνδικαλιστικής βίας - να καταργηθούν σωματεία εργαζομένων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι ο έλεγχος να γίνεται από ιδιώτες και όχι εντεταλμένα κρατικά όργανα. Κάτι που αύριο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους χώρους».

Η υποκρισία όμως περισσεύει, σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., και στο θέμα του ντόπινγκ. Επίσης αποδέχονται ότι η εμπορευματοποίηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του φαινομένου, αναλώνονται όμως σε διαχειριστικής λογικής (ακίνδυνες για το σύστημα) επιφανειακές και αποσπασματικές προτάσεις. Οσο ο αθλητισμός μετατρέπεται από δικαίωμα σε εμπόρευμα και βιομηχανία, τα φαινόμενα αυτά θα δυναμώνουν. Η κατάσταση θα χειροτερεύει και θ' απαξιώνεται συνολικά ο αθλητισμός. Το ίδιο το σύστημα αναγκάζει τους αθλητές να ντοπαριστούν. Οι αθλητές εξαντλούνται από τις εταιρείες, με τις οποίες έχουν συμβόλαια και ζητούν συνεχώς μεγαλύτερα ρεκόρ για ν' αυξηθούν τα κέρδη. Οι εταιρείες, που κινούνται γύρω από τον αθλητισμό και οι φαρμακοβιομηχανίες, κερδοσκοπούν απ' όλα αυτά», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Και κατέληξε: «Το βασικό ερώτημα για τον καθένα μας είναι ν' αποφασίσουμε τι αθλητισμό θέλουμε. Βιτρίνας ή μαζικό; Για μας είναι ξεκάθαρο, απάντηση είναι ο μαζικός αθλητισμός. Αν πλατύνει ο κύκλος των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, θα βγουν περισσότεροι αθλητές και θα προκύψουν πρωταθλητές οι οποίοι δε χρειάζονται φάρμακα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ