Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού»

Τα 88 χρόνια του κόμματος γιορτάστηκαν με μεγάλη και ελπιδοφόρα συγκέντρωση

Μαχητική και ελπιδοφόρα η εκδήλωση για τα 88 χρόνια του ΤΚΡ
Μαχητική και ελπιδοφόρα η εκδήλωση για τα 88 χρόνια του ΤΚΡ
«Το ΤΚP (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας) γεννήθηκε στις φλόγες της κατοχής και της καταπίεσης των σουλτάνων, στις 10 Σεπτέμβρη του 1920. Σήμερα, 88 χρόνια μετά, συνεχίζει τον αγώνα και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο νεοφιλελευθερισμό, στο φονταμενταλισμό, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Σε αυτό το σύνθημα, που δέσποζε στο χώρο όπου έγινε η εκδήλωση - συγκέντρωση για το γιορτασμό των 88χρονων του ΤΚP, συμπυκνώνεται η 88χρονη πορεία του ΤΚP, μία πορεία συνεπής, συνεχής, πιστή, παρά τις δυσκολίες, στις αρχές και την ιδεολογία του σοσιαλισμού.

Το ΤΚP γεννήθηκε μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμανε και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανάδειξη του «νέου τουρκικού κράτους», με την ανερχόμενη αστική τάξη της χώρας να βρίσκει στο πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) τον ηγέτη που θα της έδινε την εξουσία. Σε μία πληγωμένη Τουρκία, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν υπό διάλυση με τους νικητές του πολέμου να σχεδιάζουν και να ξεκινούν το διαμελισμό της και την ανερχόμενη αστική τάξη της χώρας να παίρνει την εξουσία από τους ηγέτες της φεουδαρχίας, εκδηλώθηκαν στη χώρα διάφορα επαναστατικά κινήματα, που διεκδικούσαν τα δικαιώματα των βρισκόμενων σε κατάσταση εξαθλίωσης λαϊκών στρωμάτων.

Το 1920, ο Μουσταφά Σουπί αποφάσισε να ενώσει τις επαναστατικές αυτές ομάδες, σε ένα κόμμα με πρόγραμμα και καταστατικό κατά τα πρότυπα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που θα πάλευε οργανωμένα. Τότε πραγματοποιήθηκε και το ιδρυτικό Συνέδριο του ΤΚP. Μετά την ίδρυση του Κόμματος, μία αντιπροσωπεία 17 στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο Μ. Σουπί, επισκέφθηκε τον Μ. Κεμάλ, προκειμένου να δηλώσει τις διεκδικήσεις του, χωρίς ωστόσο να φέρει αποτελέσματα. Αργότερα και οι 17 δολοφονήθηκαν, ενώ ακολούθησε μία σκοτεινή περίοδος λόγω των δύσκολων συνθηκών για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία.

Ο ΓΓ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν
Ο ΓΓ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν
Αν και το Σύνταγμα της Τουρκίας δεν απαγορεύει την ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέσπισαν νόμο, βάσει του οποίου απαγορεύεται η ίδρυση «φασιστικών, θρησκευτικών και κομμουνιστικών κομμάτων». Το ΤΚP από το 2001 συμμετέχει «νόμιμα» στις εκλογές, με την τρομοκρατία εναντίον του να συνεχίζεται το ίδιο ισχυρή και αισθητή...

Μαζική και ελπιδοφόρα συγκέντρωση

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και υπονόμευσης του κόμματος, αλλά και την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έξω από το χώρο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 88 του χρόνων στην Ιστανμπούλ, χιλιάδες οπαδοί, μέλη και φίλοι του ΤΚP έδωσαν το «παρών» και υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα και της πάλης, με συνέπεια και αυταπάρνηση. Το αμφιθέατρο πλημμύρισε από νεολαία, φοιτητές και εργαζόμενους που έδωσαν παλμό και μετέφεραν μήνυμα ελπίδας. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων, άλλων κομμάτων, συγγραφείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ενώ την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους το ΚΚΕ και το ΚΚ Κούβας.

Ο πρόεδρος του ΤΚP, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, στην ομιλία του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε 88 χρόνων και κάθε μέρα γινόμαστε νεότεροι», σημειώνοντας ότι το κόμμα πρέπει να συγκεντρωθεί και να δώσει τη μάχη των επερχόμενων τοπικών εκλογών στις 29 Μάρτη του 2009 με όλες του τις δυνάμεις ενάντια σε όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις. Οπως είπε, «η δήλωση της αντίθεσης στις αντιδραστικές δυνάμεις, τον ανταγωνισμό και την οικονομία της αγοράς, με το ΚΚ Τουρκίας να αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη έχει ιστορική σημασία. Γιατί εάν οι ιμπεριαλιστές, οι αντιδραστικοί και οι κλέφτες έχουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι Τούρκοι και οι Κούρδοι προλετάριοι έχουν το ΤΚP». Ενώ πρόσθεσε ότι «μετά το γιορτασμό των 88χρονων του κόμματός μας, πρέπει να αρχίσουμε αμέσως τη δουλειά, για να δηλώσουμε την επερχόμενη καταστροφή, για να αντιταχθούμε με τα αγνά και ειλικρινή μας αισθήματα ενάντια στην καταστροφή, για να ενθαρρύνουμε τους προλετάριους, τους επιστήμονες, τους διανοούμενους. Είναι ξεκάθαρο ότι η αριστερά πρέπει να δυναμώσει για τον πατριωτισμό και το διαφωτισμό που θα στραφεί ενάντια στην οικονομία της αγοράς, γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι Τούρκοι και Κούρδοι προλετάριοι και όταν ο στόχος μας επιτευχθεί, τότε η χώρα μας θα ανθίσει».

«Δεχόμαστε επίθεση»

Από την εκδήλωση της Τετάρτης
Από την εκδήλωση της Τετάρτης
Ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ του ΤΚP, ξεκινώντας την ομιλία του, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Οι καταστάσεις είναι παρόμοιες με 88 χρόνια πριν, παρόμοιες με ό,τι συνέβαινε πριν και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και όπως τότε έτσι και σήμερα οι κομμουνιστές έχουν δύσκολο έργο και ευθύνη. Ο νεοφιλελευθερισμός, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο φονταμενταλισμός είναι οι κύριοι δρόμοι, από τους οποίους εξαπολύεται η επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων και των λαών. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κατάσταση στην Τουρκία, πρέπει να παλέψουμε εναντίον όλων αυτών των παραγόντων ταυτόχρονα, καθώς είναι αλληλένδετοι». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ «προσπαθεί να στερήσει από τους εργαζόμενους να δικαιώματά τους, τα οποία κερδήθηκαν σε αγώνες 100 ετών. Ολα όσα πάλεψε και κέρδισε η ανθρωπότητα απειλούνται και μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να δώσει τη μάχη για την ανάκτησή τους».

Ο Κ. Οκουγιάν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον Καύκασο, ανέφερε: «Η Τουρκία επέτρεψε στα αμερικανικά πολεμικά πλοία να διασχίσουν το Βόσπορο. Πραγματοποιεί καθημερινά ιδιωτικοποιήσεις, πουλάει ακόμα και τα ποτάμια. Πρέπει να προστατευτούμε. Οι καπιταλιστές κάνουν τη χώρα όλο και πιο εξαρτώμενη, παλεύουμε εναντίον τους. Το ΤΚΡ ήταν πάντα τίμιο στις δηλώσεις του, μπορεί να μην είμαστε ακόμα πολύ δυνατοί, αλλά κάθε μέρα γινόμαστε νεότεροι, είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να παλέψει μαζί μας για έναν κοινό στόχο». Αναφερόμενος στο Κουρδικό, κάλεσε Κούρδους και Τούρκους να παλέψουν μαζί για τα κοινά λαϊκά προβλήματα, που δημιουργούν ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός, ενώ, μιλώντας για την περίφημη υπόθεση Εργκένεκον, σημείωσε ότι έγινε «για να τρομοκρατήσουν όσους αντιτάσσονται στη μεταρρυθμιστική διαδικασία της Τουρκίας. Στην Εργκένεκον συμμετείχαν και δολοφόνοι και διεφθαρμένοι, είμαστε και εμείς εναντίον τους. Κάποιες "αριστερές δυνάμεις" υποστηρίζουν την επιχείρηση της κυβέρνησης, το ΤΚΡ παίρνει θέση ενάντια τόσο στο ΑΚΡ, όσο και στο στρατό».

Θερμή υποδοχή του ΚΚΕ

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στις γιορταστικές εκδηλώσεις ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο του ΤΚΡ.

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας μεταφέρω εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ το διεθνιστικό αγωνιστικό χαιρετισμό των κομμουνιστών και κομμουνιστριών από την Ελλάδα, το χαιρετισμό και την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος της χώρας μας, στα τιμημένα 88 χρόνια δράσης του ΚΚ Τουρκίας», είπε στην ομιλία του ο Κ. Παρασκευάς. Και συνέχισε:

«Χαιρετίζουμε αυτήν τη μαχητική, μαζική συγκέντρωσή σας. Στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε τους πλούσιους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων, της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς της Τουρκίας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες και τη στυγνή εκμετάλλευση. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας, στην πάλη του ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, ενάντια στην καταστολή και το άγριο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως μας έδειξαν και φέτος τα γεγονότα από την πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση της Κωνσταντινούπολης.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Τουρκίας, ενάντια στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θεωρούμε ότι προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στον αγώνα του λαϊκού κινήματος όσοι υποστηρίζουν πως με την ένταξη της Τουρκίας σ' αυτόν τον αντιδραστικό σχηματισμό θα διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Από τη δική μας πλούσια πείρα, αλλά και από τη δική σας, ξέρουμε πως αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες αποσπώνται και κατακτιούνται από την αστική τάξη με σκληρούς και αιματηρούς πολλές φορές αγώνες. Τίποτα δε χαρίζεται στους εργαζόμενους.

Αλλωστε, η ΕΕ έγινε από το αντιδραστικό κεφάλαιο, για να εκμεταλλεύεται πιο βάναυσα τους εργαζόμενους, να επιτίθεται συντονισμένα και να αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, που αποκτήθηκαν με σκληρές και αιματηρές ταξικές μάχες. Η ΕΕ είναι μια ένωση του κεφαλαίου, που στρέφεται επίσης ενάντια στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Στρέφεται ενάντια στην ίδια την πάλη των εργαζομένων, που παράγουν όλο τον πλούτο της καπιταλιστικής κοινωνίας, να απολαμβάνουν τα αγαθά του μόχθου τους, να θέλουν να ζήσουν σε μια κοινωνία δίκαιη, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι την αμφισβητούν, της γυρίζουν την πλάτη, δε θεωρούν ότι μπορεί να εκπροσωπεί στο ελάχιστο τα συμφέροντά τους. Αυτό δείχνουν και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η απόρριψη των αντιδραστικών συνθηκών όπως έδειξε και τελευταία το δημοψήφισμα του ιρλανδικού λαού.

Η πάλη σε κάθε χώρα και η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων που έχουν στόχο τους την αλλαγή της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχουν στόχο τους το σοσιαλισμό, είναι ο δρόμος που μπορεί να αποσπάσει χώρες από την ένωση αυτή, να την αποδυναμώσει, να οδηγήσει στη διάλυσή της, στην ανατροπή της».

«Δίνουμε κοινό αγώνα»

«Αγαπητοί σύντροφοι, είμαστε εδώ, εκφράζοντας στην πράξη τον προλεταριακό διεθνισμό μας, τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και στους εργαζόμενους των χωρών μας», συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς. «Είμαστε εδώ, γιατί από κοινού δίνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, για την ευημερία, την ειρήνη, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό!

Από κοινού δίνουμε τη μάχη ενάντια στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και υιοθετεί το ΝΑΤΟ για το μακέλεμα των λαών της περιοχής μας!

Ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που είναι εγκατεστημένες ή σχεδιάζονται να δημιουργηθούν σε όλες τις χώρες της περιοχής!

Ενάντια στην πολιτική των κανονιοφόρων του 6ου στόλου, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους λαούς της περιοχής και να ανάψει πιθανά το φιτίλι μιας αντιπαράθεσης που θα ματοκυλίσει τους λαούς μας.

Από κοινού, αγαπητοί σύντροφοι, αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική τού "διαίρει και βασίλευε" που εφαρμόζουν πρώτα απ' όλα οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να κρατάνε τους λαούς μας και τους λαούς της περιοχής δέσμιους στα επιθετικά σχέδιά τους. Κοινός είναι ο αγώνας μας για την επιστροφή των στρατευμάτων μας, που βρίσκονται σε αποστολές επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο εξωτερικό, όπως και ο αγώνας μας για τη δραστική μείωση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια και καμιά σχέση δεν έχουν με την αμυντική ικανότητα των χωρών μας, και τη χρησιμοποίηση αυτών των τεράστιων κονδυλίων για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες».

«Θα ανταμώσουμε στην Αθήνα»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε: «Αγαπητοί σύντροφοι, η πάλη μας είναι κοινή! Σας προσκαλούμε και στις δικές μας εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη χώρα μας! Αυτόν το χρόνο το ΚΚΕ συμπληρώνει τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του και η ΚΝΕ τα 40 χρόνια της. Το Φεστιβάλ φέτος θα είναι κοινό για το γιορτασμό αυτών των δύο επετείων! Θα χαρούμε να ανταμώσουμε ξανά σε λίγες μέρες στην Αθήνα! Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών μας! Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη! Η νίκη θα είναι δική μας! Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»!


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ