Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ
Νέος κίνδυνος για τους λαούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Τσέχων πολιτών για την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις τον περασμένο Ιούλη

Associated Press

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Τσέχων πολιτών για την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις τον περασμένο Ιούλη
«Παιχνίδι» στις πλάτες των λαών αναμένεται να παίξουν οι ιμπεριαλιστές με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων Πολωνίας -Τσεχίας να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στα εδάφη τους, παρά την έντονη αντίθεσή τους που έχει εκφραστεί με μια σειρά τρόπους τα τελευταία χρόνια. Τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας, από την πρώτη στιγμή έχουν ανακοινώσει την αντίδρασή τους και οργάνωσαν σειρά διαδηλώσεις αλλά και συζητήσεις με το λαό. Στην Τσεχία μάλιστα, το ΚΚ και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 180.000 υπογραφές πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην «ασπίδα».

Για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους

Οι μεν Αμερικάνοι αποβλέπουν στην εγκατάσταση της «ασπίδας» στην ανατολική Ευρώπη, με την ανάπτυξη 10 αντιπυραυλικών συστημάτων στις ακτές της Πολωνίας στη Βαλτική και συστημάτων πυραύλων «Πάτριοτ» και ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ στην Τσεχία έτοιμα για... δράση μέχρι το 2012, προς «αντιμετώπιση απειλών του 21ου αιώνα... από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα»... Η δε ρωσική κυβέρνηση προειδοποιεί για «αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων» και σημειώνει πως ο πραγματικός στόχος της είναι η «αποδυνάμωση της Ρωσίας». Εχει προειδοποιήσει μάλιστα κατά καιρούς για «ανταποδοτικά μέτρα» και πως η «απάντηση της Μόσχας» θα είναι «πέρα από τη διπλωματία»... Στην ουσία, και οι δύο πλευρές πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν τα γενικότερα γεωπολιτικά συμφέροντά τους στην περιοχή, ενώ είναι φανερός και ο στόχος των ΗΠΑ για διείσδυση στην ανατολική Ευρώπη, επιβολή της πρωτοκαθεδρίας τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών.

Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε το δεύτερο μέρος της στρατιωτικής συμφωνίας για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της «ασπίδας», κάτι το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει και το Κοινοβούλιο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Αύγουστο η Πολωνία έσπευσε να ανακοινώσει την τελική της συμφωνία για την εγκατάσταση της «ασπίδας», τη στιγμή μάλιστα της στρατιωτικής επίθεσης της Γεωργίας στη Ν. Οσετία και στην Αμπχαζία. Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται και μια «δήλωση στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Πολωνίας, που θα ενισχύσει τη θέση της τελευταίας και θα σηματοδοτήσει την αμερικανική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητα της «ασπίδας», παρά τα πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την προεδρία του Ρ. Ρήγκαν και τα 110 δισεκατομμύρια που αναμένεται να ξοδευτούν έως το 2012.

Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία βρίσκονται υπό αναζήτηση νέων «οικοδεσποτών» για την εκπλήρωση των σχεδιασμών τους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ρίξει το... γάντι στην Ουκρανία και τις Βαλτικές Χώρες, ενώ πρόσφατα η Ρωσία και η Λευκορωσία συμφώνησαν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία για τη διαμόρφωση Ενιαίου Συστήματος Αντιπυραυλικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Κρατικού Συμβουλίου του «Ενωσιακού Κράτους» των δύο χωρών, το φθινόπωρο, απόφαση που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Λευκορωσία.

Μάλιστα, τη βδομάδα που μας πέρασε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για διατάραξη της στρατιωτικής ισορροπίας με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την απόφασή τους να εγκαταστήσουν μέρος της «ασπίδας» στην Πολωνία. Μίλησε και για «εκδίκηση» της Πολωνίας επειδή, όπως υποστήριξε, «υπερασπιστήκαμε το λαό της Ν. Οσετίας» και σημείωσε πως η στάση της Πολωνίας είναι «κακόπιστη, αλλά (αποτελεί) και πολιτικό σφάλμα». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Πολωνία δεν έχει καταλάβει πως έχει μετατραπεί σε τμήμα ενός πολύ επικίνδυνου παιχνιδιού». Πάντως, την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, υποστήριξε ότι η χώρα του δε βλέπει να απειλείται από την Πολωνία αλλά «βλέπει απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας καθώς το αμερικανικό στρατηγικό σύστημα πλησιάζει τα σύνορά μας». Η Πολωνία ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι θα «οικοδομήσει την εμπιστοσύνη» λειτουργώντας με προβλέψιμο και διάφανο τρόπο, ελπίζοντας «ότι οι φόβοι της Ρωσίας θα μειωθούν με τον καιρό».

Αμεση η ελληνική εμπλοκή

Πάντως, για τη νέα αυτή ιμπεριαλιστική απειλή συνυπεύθυνη είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει εγκρίνει στο πλαίσιο της κοινής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ την εγκατάσταση του συστήματος. Ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση καθώς έχει δρομολογήσει την άμεση ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, με την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας στην αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα». Ηδη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη συμπληρωματικού συστήματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα. Ως μέσο για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε φέτος το Γενάρη στο Μόναχο της Γερμανίας σχετική άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων («Patriot» και «S-300»), όπου ουσιαστικά δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην «αντιπυραυλική ασπίδα», με στόχο την «παράλληλη λειτουργία» του ελληνικού δικτύου αεράμυνας με το πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Με όλη την παραπάνω εξέλιξη γίνεται κατανοητό ότι δημιουργούνται νέοι τεράστιοι ιμπεριαλιστικοί κίνδυνοι με ανυπολόγιστες συνέπειες και επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ