Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κανονισμοί και ορολογία του σκακιού (γ΄ μέρος)

Μια κρίσιμη ενημέρωση προς τους νέους σκακιστές και σκακίστριες, καθώς και προς αυτούς που «φοβούνται» τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του σκακιού, ενώ παράλληλα το αγαπούν πολύ.

10. Ροκέ: Πολλές είναι οι προϋποθέσεις της κίνησης του Ροκέ. Πρώτα - πρώτα, δε γίνεται ροκέ αν απειλείται ο Ρουά με σαχ, επίσης δε γίνεται αν έχει κινηθεί προηγουμένως ο Ρουά, ή όταν κατά τη διέλευση, περνάει από κάθετα ή διαγώνια σαχ.

Γενικά, η κίνηση Ροκέ (μικρό ή μεγάλο), ξεκινάει με το Ρουά δύο τετράγωνα προς τον πύργο. Αυτό γίνεται για την προστασία του, ενώ η αξία του φαίνεται προς το φινάλε που βοηθάει τα πιόνια να προαχθούν.

11. Σχέδιο: Στη ζωή μας, για το κάθε τι, είναι απαραίτητο να «βαδίζει» κανείς, βάσει σχεδίου. Ετσι και στο σκάκι, σχέδιο σημαίνει ο καθορισμός με λεπτομέρειες, τρόπου ενέργειας για την πραγματοποίηση σκοπού. 12. Θέμα: Γενικά είναι ένα ζήτημα, μία υπόθεση, κάτι που μπαίνει για συζήτηση και λύση. Στο σκάκι επίσης κατά τη διάρκεια της παρτίδας, υπάρχει κάποιο θέμα για σκέψη και λύση. Για παράδειγμα, στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου την κίνηση έχουν τα μαύρα. Το ΘΕΜΑ είναι ο αποκλεισμός του μαύρου Ρουά από τα πιόνια του. Η διακοπή, δηλαδή της συνεργασίας του μαζί τους. 13. Εκτίμηση θέσης: Η δημιουργικότητα είναι συνδυασμός Ιδεών όπως στις περισσότερες επιστήμες. Η εκτίμηση της θέσης, (ειδικά στο μέσον και στο φινάλε), είναι το παν για έναν δημιουργικό σκακιστή που θέλει να διακριθεί. Πρόκειται για μια ανάλυση με πολλά στοιχεία (η ασφάλεια του Ρουά, το υλικό, ο χρόνος και ο χώρος) για ακριβή διατύπωση τυχόν διαφορών, για τις άμεσες απειλές, για τον έλεγχο των κεντρικών τετραγώνων κ.λπ. Στη συνέχεια ακολουθεί το συμπέρασμα και τα αποτελέσματα της εκτίμησης και η κατάστρωση σχεδίου. 14. Ανάπτυξη: Σύντομη και σωστή τοποθέτηση των κομματιών ειδικά κατά το άνοιγμα της παρτίδας. 15. Δομή των πιονιών: Καλός σκελετός πιονιών τα οποία αλληλοϋποστηρίζονται. Προσοχή στην προώθησή τους, γιατί μπορεί να χάσετε χρήσιμα τέμπο, ειδικά στο φινάλε. 16. Αποκάλυψη: Ξαφνικό άνοιγμα διαγωνίων, οριζοντίων ή κάθετων γραμμών, με πολλές απειλές. 17. Σαχ - Ματ - Πατ: Απειλή του Ρουά - Αιχμαλωσία του Ρουά - Αναγκαστική ισοπαλία. Σχετικά με το ΠΑΤ έχουμε αναφερθεί πρόσφατα στον «Ρ» αναλυτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ