Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στους ιδιώτες «προστρέχουν» οι Εφορείες Αρχαιοτήτων!

«Σάρκα» και «οστά» λαμβάνει ο χειρότερος εφιάλτης των αρχαιολόγων, αλλά και του λαϊκού κινήματος, για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαδικασία που δεν ομολογείται μεν ανοιχτά από κράτος και ιδιώτες, αλλά που συνεχώς ενισχύεται άμεσα ή έμμεσα μέσω του θεσμικού πλαισίου.

Με τις «ευλογίες», λοιπόν, και της σημερινής κυβέρνησης, ιδιωτικοί φορείς, όπως οι «περίφημες» «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ), χρησιμοποιούν τα χάλια στα οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συνειδητή απαξίωσή της από το κράτος και εμφανίζονται περίπου ως ...«σωτήρες» των μνημείων! Μια από αυτές τις «ΜΚΟ», η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» (με «χορηγούς» όπως η «Κόκα Κόλα», η «Ζήμενς», εφοπλιστές με τα «ιδρύματά» τους, κλπ.) παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Μνημεία σε προστασία - Μνημεία σε κίνδυνο: Μια πρόκληση για την Κοινωνία των Πολιτών», έναν, σε εξέλιξη, κατάλογο μνημείων που η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να συντηρήσει (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία) με στόχο ...«την αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναστήλωση ενός μνημείου»!

Το χειρότερο είναι ότι αυτή η «κερκόπορτα» για την εισβολή του κεφαλαίου στον πολιτισμό στηρίζεται στη συνεργασία των ίδιων των Εφορειών αρχαιοτήτων, οι οποίες, στην απελπισία τους προφανώς, αναζητούν από παντού χρήματα μπας και μπορέσουν να εφαρμόσουν το αυτονόητο: Την κρατική προστασία στην πολιτιστική κληρονομιά. Εκεί «πατά» άλλωστε και ο πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας», Κ. Καρράς: «Πιστεύω ότι είναι απολύτως λογικό για μια Εφορεία η οποία περιμένει για χρόνια και βλέπει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ζητήσει από όπου μπορεί να πάρει χρήματα». Ηδη, η εταιρεία έχει μαζέψει από τις Εφορείες υλικό για 57 μνημεία και αναμένονται για άλλα τόσα, με πολλά από αυτά να έχουν ήδη μελέτες αποκατάστασης οι οποίες περιμένουν χρηματοδότηση για να εφαρμοστούν. Οπως ειπώθηκε μάλιστα, «υπάρχουν άπειρα κτίρια μεγάλης αξίας, που δεν υπάρχουν οι πόροι» από το κράτος, δεδομένου ότι ...«είναι φυσιολογικό το υπουργείο Πολιτισμού να αναλαμβάνει μνημεία με "ειδικό" βάρος»!

Οσο «αθώα» κι αν ακούγονται όλα αυτά, δεν είναι. Σε ερώτηση του «Ρ» για το πώς σχολιάζει η εταιρεία τα περί «υιοθεσίας» μνημείων από ιδιώτες, ο Κ. Καρράς απάντησε: «Την υιοθεσία μνημείων είναι κάτι που θα το έβλεπε κανείς με καλό μάτι μόνο στην περίπτωση κάποιων πολύ υπευθύνων ιδρυμάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ