Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΕΝ ΣΤΙΛΕΡ
Τροπική καταιγίδα

Οι αδελφοί Κοέν κάνουν αστεία με τη CIA, ο Μπεν Στίλερ με το Βιετνάμ! Εδώ οι «κωμικές» καταστάσεις μεταφέρονται στη Ζούγκλα. Μια ομάδα ηθοποιιών, που οι παραγωγοί τούς έφεραν στη Νοτιανατολική Ασία για να κοστίσει λιγότερο η ταινία που γυρίζουν (αφού το «ντεκόρ» -ο πόλεμος- είναι ήδη στημένο, οι χιλιάδες «κομπάρσοι» είναι ήδη σε κίνηση - μάχες), μπλέκονται σε αληθινό πόλεμο με τους Βιετκόνγκ. Και, βέβαια, αφού «ξεκαρδιστούμε» όλοι στα γέλια, αφού γελάσουμε μέχρι σκασμού με τα χιλιάδες πτώματα, με τα καμένα χωριά, με τις χυδαίες ακρότητες, που δείχνει η ταινία, οι ηθοποιοί, όπως και οι Aμερικανοί φαντάροι άλλωστε, γυρίζουν νικητές και τροπαιοφόροι στις ΗΠΑ!

Και για ετούτη την ταινία σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες αναγνώσεις. Αυτοί που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν ή αυτοί που δε σέβονται τίποτα, αρκεί οι ίδιοι να «περνάνε καλά», και «να διασκεδάζουν», θα βρούνε, ίσως, την ταινία καυστική! Γιατί σε κάποιες στιγμές της φαίνεται να δείχνει πως θέλει να σατιρίσει και να σχολιάσει τις αμερικάνικες ταινίες (Ράμπο κλπ), οι οποίες πάτησαν πάνω σε πτώματα για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Η σάτιρά της, όμως, εξαφανίζεται από τη δική της βία. Ο σκηνοθέτης της ενθουσιάζεται με τις δικές του πολεμικές σκηνές και, τελικά, θέλει δε θέλει, αναπαράγει τις ταινίες που υποτίθεται προσπαθεί να σατιρίσει.

Αν αυτές οι ταινίες δεν έχουν γυριστεί σκόπιμα, τότε έχουμε να κάνουμε με ανόητες ταινίες. Η «Τροπική καταιγίδα», για παράδειγμα, τι καινούριο έφερε στον κόσμο; Τι κενό ήρθε να γεμίσει; Τι καινούριο πρόσφερε στην τέχνη; Φτάνει να τρέχει το φιλμ και δεν πειράζει τι κουβαλάει μαζί του; Η ίδια ταινία, έστω ακόμα και αν αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ που κόστισε εκατομμύρια ζωές, θέμα με το οποίο δεν πρέπει να παίζουμε, θα είχε άλλα αποτελέσματα αν, βέβαια, είχε άλλους σκοπούς και άλλους στόχους. Ομως τότε θα έπρεπε το σενάριο να είχε άλλη ανάλυση και η κινηματογράφηση άλλη προσέγγιση. Εδώ μιλάμε για αναπαραγωγή της ηθικής και του γούστου του Ράμπο! Εδώ μιλάμε για σίγουρη συνταγή εισιτηρίου!

Παίζουν: Μπεν Στίλερ, Τζακ Μπλακ, Νικ Νόλτε, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Στιβ Κούγκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γονείς της συμφοράς (2010-12-23 00:00:00.0)
Δεν σκέφτομαι άρα υπάρχω (2010-04-15 00:00:00.0)
Επιστροφή στην... οικογένεια (2008-12-11 00:00:00.0)
Dodgeball (2004-11-26 00:00:00.0)
Το ...γράμμα (2004-04-29 00:00:00.0)
«Zoolander ο άρχοντας της πασαρέλας» (2002-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ