Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Προαναγγέλλει νέες ανατιμήσεις

Με τη δημοσιοποίηση των ζημιών ύψους 112 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2008 η διοίκηση της ΔΕΗ ετοιμάζει το έδαφος για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια

Νέα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της έμμεσης απαίτησης για νέες ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, προαναγγέλλει η ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης θα είναι ακόμη χειρότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2008, από αυτά που διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο με τις ζημιές των 112 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση της Επιχείρησης βασίζεται στην αύξηση των δαπανών για εισαγόμενα καύσιμα, αγορές ενέργειας από τρίτους και δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πέρα από τις αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι δαπάνες αυτές υπερκαλύπτουν «κατά πολύ τις αυξήσεις των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και τις αυξήσεις των τιμολογίων του τελευταίου δωδεκαμήνου». Η λαϊκή οικογένεια καλείται και πάλι να πληρώσει για την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ, την οποία υλοποιούν κυβέρνηση και διοίκηση προς όφελος του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου.

Κι ενώ μαγειρεύονται νέα χαράτσια, η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαίωσε δημοσίευμα εφημερίδας ότι προχώρησε σε αυξήσεις στο επίδομα ευθύνης στελεχών της από 48% έως 63%, που ξεκινά - πλέον - από τα 200 ευρώ καθαρά (υποτομεάρχης) και φτάνει μέχρι τα 1.500 ευρώ (γενικός διευθυντής)! Η επιχειρηματολογία της ΔΕΗ για τις αυξήσεις (αφορούν περισσότερα από 1.650 στελέχη της) είναι ότι:

  • Προσβλέπει σε ένα «άριστο εργασιακό περιβάλλον» προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική και το... επιχειρησιακό της σχέδιο, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
  • Η απόκλιση στις αποδοχές με τους απλούς υπαλλήλους ήταν μικρή, επειδή οι αμοιβές διαμορφώνονταν από τις συλλογικές συμβάσεις, ότι πρέπει να αντιστοιχούν στα επίπεδα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.

Πλήρη κάλυψη έδωσε στη διοίκηση η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η διοίκηση «θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες που ακολουθεί και η υπόλοιπη αγορά». Την ίδια ώρα, όμως, η διοίκηση κάνει λόγο για δυνατότητες μείωσης του μισθολογικού κόστους, προϊδεάζοντας για συμπίεση των μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το «κερασάκι στην τούρτα» των χτεσινών εξελίξεων ήταν φυσικά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για «την οικονομική κατάρρευση της Επιχείρησης», ενώ έστειλε και εξώδικη διαμαρτυρία προς τη διοίκηση της ΔΕΗ «για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της». Πάντα στο πλαίσιο της διαχειριστικής κριτικής, η ΓΕΝΟΠ φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει ότι δεν εφαρμόζονται σωστά οι ...κοινοτικές οδηγίες για την «απελευθέρωση» της αγοράς.

  • Χτες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο. Στη λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται απλά πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ ενημέρωσε τον υπουργό «για την οικονομική πορεία της Επιχείρησης», χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ