Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δυναμική εκκίνηση

«Οι φωνές απόγνωσης θα γίνουν κραυγές αγώνα»! Αυτό το μήνυμα έστειλαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα που υπηρετούν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αγρότες των Τρικάλων που συγκεντρώθηκαν, χτες, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, «Η Ανοιξη». Και για να δείξουν πως είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν στις αφόρητες πιέσεις και στους εκβιασμούς που δέχονται από τους εμπόρους, αλλά και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, να πουλήσουν όσο - όσο τα προϊόντα τους, έκαψαν ποσότητες καλαμποκιού και βαμβακιού, δηλώνοντας «καλύτερα να κάψουμε τη σοδειά μας, παρά να τη δώσουμε τζάμπα».

Η χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων που έχει λάβει η ΠΑΣΥ και στην οποία έκαναν την εμφάνισή τους και τρακτέρ, ήταν μια δυναμική εκκίνηση των νέων αγροτικών αγώνων ενάντια στη νέα ΚΑΠ, που, σαν «κοφτερό δρεπάνι», ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Αγώνες που θα επεκταθούν και σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας και, ήδη, έχει κλειστεί το πανθεσσαλικό αγωνιστικό ραντεβού, στις 9 Οκτώβρη, στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το μέγα πρόβλημα που, αυτό το διάστημα, απασχολεί και βασανίζει τους μικρομεσαίους αγρότες είναι η μεγάλη μείωση, σε σχέση με πέρσι, της φετινής τιμής στα σιτηρά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, που κυμαίνεται από 25%-40%. Η μείωση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με τις χρονιάτικες περικοπές στις, ήδη, «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις, καθώς και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, με τις μεγάλες ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, έχουν σαν αποτέλεσμα οι μικροπαραγωγοί να μη βγάζουν ούτε τα έξοδα καλλιέργειας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, καθώς οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν πάρει τη μεγάλη ανηφόρα.

Σ' αυτά και σε πολλά άλλα προβλήματα που δημιουργεί στη μικρομεσαία αγροτιά η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τονίζοντας, με έμφαση, ότι αυτή η πολιτική ούτε μερεμετίζεται, ούτε διορθώνεται, αλλά χρειάζεται να ανατραπεί, με τους αγώνες της αγροτιάς, που θα συντονίζονται με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στα ιδιαίτερα προβλήματα της κτηνοτροφίας και στην ανάγκη της αγωνιστικής αντίδρασης των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Τ. Πατσιατζής, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων.

Χαιρετισμό έστειλε ο δήμαρχος Μεγάλων Καλυβίων, ενώ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Φαλώρειας. «Παρών» στη συγκέντρωση δήλωσε ο Αχ. Κανταρτζής, βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ