Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ιδεολογικός πόλεμος και στις οθόνες

Πρώτη ταινία του εφταήμερου που αρχίζει σήμερα είναι, το δίχως άλλο, η εξαιρετική ταινία του 37χρονου έγχρωμου Βρετανού Στιβ ΜακΚουίν (καμία σχέση με τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό), «Hunger» (Πείνα). Η ταινία δεν αναφέρεται σε μια οποιαδήποτε πείνα. Αναφέρεται, με σπάνιο κινηματογραφικό τρόπο, στη γνωστή απεργία πείνας των δέκα αγωνιστών του IRA (Μάρτης-Οκτώβρης 1981), η οποία αναστάτωσε τον κόσμο. Μια ταινία για πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

«Ψεύτης Ηλιος», του Νικίτα Μιχάλκοφ. Αληθινή κινηματογραφική γραφή, ψεύτικο περιεχόμενο. Μια άμυαλη συναισθητική απόπειρα καταγραφής της ιστορίας ή, και το πιο πιθανό, μια σκόπιμη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας. Κρίμα στο ταλέντο του δημιουργού! Εξαιρετικός (κλασικός) κινηματογράφος από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα («Νεότητα χωρίς νιάτα») ο οποίος, όμως, πνίγεται μέσα στη μεταφυσική και τη σύγχυση. Κρίμα και εδώ για το ταλέντο και τη δύναμη του δημιουργού!

Τρυφερή και ανθρώπινη η ταινία «Τυχερή και ευτυχισμένη», του Μάικ Λι (Το μυστικό της Βέρα Ντρέικ). Νεαρή καλοσυνάτη δασκάλα (Αργυρή Αρκτο Καλύτερης Ηθοποιού (Σάλι Χόκινς) στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2008), η οποία παίζει με τη ζωή (για να μην κλάψει), βρίσκει στον έρωτα το νόημα της δικής της μικρής ζωής. «Μικρή» ταινία, αλλά πολύ γλυκιά. Σκληρή - και πρωτότυπη - ταινία η «Madeinusa», της Περουβιανής Κλαούντια Γιόσα. Χιλιάδες καταπιέσεις που πρέπει να νικηθούν. Κάποιοι, σε κάποιες περιοχές του κόσμου, πρέπει να ξεκινήσουν από το... μηδέν! Και ξεκινούν!

«Ο γιος του Ράμπο», του Γκαρθ Τζέκινς. Ταινία για παιδιά, καμωμένη από «παιδιά». Οι δημιουργοί της ταινίας διαθέτουν την τρυφερότητα, την καλή πρόθεση για θετικό αποτέλεσμα των παιδιών. «Ο γιος του Ράμπο», δεν έχει καμία σχέση (βία και ιδεολογία) με τον γνωστό Ράμπο. Πάμε παρακάτω: Ανεκδιήγητος πρωταγωνιστής (Νίκολας Κέιτζ), ανεκδιήγητο σενάριο (Τζέισον Ρίτσμαν), ανεκδιήγητη σκηνοθεσία (Αδελφοί Πανγκ), ανεκδιήγητη ταινία («Bangkok, επικίνδυνη αποστολή»). Κάποιος χαζοχαρούμενος σκοτώνει κατά παραγγελία! Το ίδιο ανεκδιήγητο είναι και το θρίλερ του Γάλλου Αλεξάντρ Αζά «Μέσα από τον καθρέφτη». Καθρέφτες που παρακολουθούν, που παραμονεύουν, που δολοφονούν! Ανεκδιήγητο, σας είπα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ