Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών

Μακέτα του κτιρίου που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματός μας
Μακέτα του κτιρίου που θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματός μας
Το κτίριο που θα έχει αποκλειστικά τη χρήση φύλαξης και αποθήκευσης ιστορικών αρχείων έχει ειδικές απαιτήσεις κατασκευής και χώρων.

Τα σχέδια προβλέπουν ειδικό χώρο, όπου θα συνεχιστούν οι εξαιρετικά σύνθετες και απαιτητικές εργασίες της χημικής επεξεργασίας του αρχείου που υπέστη καταστροφές με την πλημμύρα του 1994. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Σελίδα σελίδα, το υλικό βυθίζεται σε χημικά, ώστε να φύγουν τα μικρόβια και άλλα υλικά που το καταστρέφουν μαζί με το περιεχόμενό του. Μετά πάει σε ειδικά στεγνωτήρια κι από εκεί καθαρίζεται ξανά. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη διαδικασία που απαιτεί ειδικούς χώρους, ειδική υποδομή.

Ο χώρος όπου θα συγκεντρώνεται το νέο αρχειακό υλικό θα έχει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να διατηρείται το αρχείο σε συνθήκες που να μην μπορεί να προσβληθεί ξανά από μύκητες και άλλα μικρόβια. Το χαρτί είναι ένα πολύ ευάλωτο υλικό. Χρειάζονται ειδικοί τρόποι συντήρησης για να μπορεί να αυξάνει την ανθεκτικότητά του στο χρόνο, αλλά και να προστατεύεται από τυχόν φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές κτλ.

Με αναγνωστήριο και χώρο διαλέξεων

Στόχος είναι το κτίριο να μπορεί να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, να περιλαμβάνει αναγνωστήριο, να φιλοξενεί διαλέξεις σχετικές με το περιεχόμενό του. Το αρχείο θα είναι κατανεμημένο σε ειδικούς χώρους που θα είναι στεγανοποιημένοι.

Υπάρχουν πολύ ειδικές απαιτήσεις για τη συντήρηση του αρχείου, πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σταθερές τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, το κτίριο έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις και όσον αφορά την ίδια την κατασκευή του, με δεδομένο ότι θα στεγάσει και το κομματικό αρχείο που παράγεται.

Το κτίριο, επίσης, θα στεγάσει τη μηχανοργάνωση, που αφορά την αρχειοθέτηση και την ψηφιοποίηση του υλικού, αλλά και το τμήμα που θα ασχολείται με την παραγωγή του καινούριου αρχείου, την ταξινόμησή του κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ