Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, τα ξημερώματα χθες, στην πόλη Ακρ, στο βόρειο Ισραήλ, μεταξύ νεαρών Εβραίων και νεαρών Ισραηλινών Αράβων. Οπως σημείωνε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη των 50.000, όπου το 1/3 είναι Αραβες. Αναλυτές εκτιμούσαν ως «ιδιαίτερα ανησυχητικά» τα επεισόδια, καθώς μπορεί οι σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών, που αποτελούν το 1/5 του συνολικού πληθυσμού, να μην είναι άριστες, αλλά σπανίως φτάνουν σε τόσο γενικευμένες συγκρούσεις.

Χθες στο Ισραήλ γιορταζόταν το «Γιομ Κιπούρ», (Ημέρα της Εξιλέωσης), η ιερότερη μέρα στο εβραϊκό θρησκευτικό ημερολόγιο. Κατά τη διάρκειά της, απαγορεύεται η μετακίνηση με αυτοκίνητα και ελάχιστος κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους. Γενικώς, το έθιμο γίνεται σεβαστό και από τους Παλαιστινίους που παραμένουν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χααρέτζ», τα επεισόδια άρχισαν όταν ένας Ισραηλινός Αραβας εισήλθε με αυτοκίνητο σε ανατολική συνοικία της πόλης όπου κατοικεί, ενώ η πλειοψηφία των Αράβων κατοίκων ζει στο κέντρο, στην παλαιά πόλη.

Εναντίον του κινήθηκε ομάδα νεαρών Εβραίων, που αρχικώς τον προπηλάκισε και στη συνέχεια τον χτύπησε. Στο σημείο έσπευσε ομάδα νεαρών Αράβων, και τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Κατά τη διάρκειά τους, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες αυτοκίνητα και καταστήματα και τελικά επενέβη η αστυνομία με κλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, ενώ έγιναν τουλάχιστον έξι συλλήψεις Ισραηλινών Αράβων.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός Ζέεβ Στέρνχελ, που έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας πριν λίγο καιρό, δήλωνε στο BBC ότι «επικρατεί κλίμα βίας» στο Ισραήλ και γίνεται στόχος όποιος «έχει διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη». Ο Στέρνχελ εκτίμησε ότι «η ισραηλινή κοινωνία δείχνει, ήδη, αρκετά διχασμένη και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε απειλείται η δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ