Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Θερμές» ανατιμήσεις υπέρ των ... επιχειρήσεων

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με μεγάλες αυξήσεις, στην ήδη «φουσκωμένη» τιμή του, ξεκινά ακόμη μια περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων, η τιμή πώλησης στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κυμανθεί από 68,5 έως και 75 λεπτά ανά λίτρο. Οι μεγαλύτερες τιμές θα καταγραφούν στην επαρχία - τουλάχιστον στις περιοχές που θα φτάσει - όπου προβλέπεται καθυστέρηση στην τροφοδοσία λόγω προβλημάτων εκτελωνισμού των απαραίτητων ποσοτήτων. Χτες δεν έλειψαν και προβλέψεις πρατηριούχων για τιμές - στην επαρχία - άνω των 80 λεπτών ανά λίτρο! Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης το λιγότερο κατά 10-15% αγνοεί το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι μικρότερες από αυτές του Οκτώβρη του 2007. Ενα χρόνο πριν, στις 15 Οκτώβρη 2007, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ ήταν 83,15 δολάρια το βαρέλι. Χτες κινούνταν στα 76,85 δολάρια το βαρέλι.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νέο οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με επικοινωνιακές κινήσεις. Ετοιμάζεται, μάλιστα, να προσεγγίσει τις νέες τιμές ως «κατόρθωμα» που προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια με φορείς της αγοράς, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των δύο διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ), της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Μετά τη συνάντηση, ο Χ. Φώλιας περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα του ότι οι εταιρίες θα ...ανταποκριθούν σε αυτά που συζητήθηκαν! Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της «αγοράς» δε φαίνεται να συμφωνούν για τα επίπεδα που θα διαμορφωθούν σήμερα οι τιμές, παρά μόνο στο ότι θα είναι μικρότερες από αυτές του περασμένου ...Απρίλη! Φημολογείται επίσης ότι, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, οι τιμές θα συγκρατηθούν αρχικά, προκειμένου στη συνέχεια με τα «κρύα» να διαμορφωθούν στα επιθυμητά για τις εταιρείες επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα διυλιστήρια και οι εταιρείες θα φροντίσουν να αυξήσουν για άλλη μια φορά τα υπερκέρδη τους, ανεξάρτητα από τα προσχήματα που επικαλούνται. Η συγκυρία της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου αντιμετωπίστηκε από τα διυλιστήρια με αναλύσεις για το ότι οι διεθνείς τιμές δεν μπορούν να αποτελούν μέτρο σύγκρισης. Οι αναλύσεις αυτές αναιρούνται όμως όταν ανεβαίνει η διεθνής τιμή και την ακολουθούν οι τιμές στα πρατήρια.

Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Οικονομίας έδωσε προθεσμία μέχρι τις 22 του Οκτώβρη για την υποβολή της δήλωσης αδιάθετων αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης της περσινής περιόδου, από όσους εμπόρους έχουν αυτήν την υποχρέωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ