Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πρόταση - κατάργηση της Κυριακής αργίας

Μετά την «πρόταση» των μεγαλεμπόρων να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τις καθημερινές, ΣΕΛΠΕ και κυβέρνηση μεθοδεύουν και τη λειτουργία τους τις Κυριακές

Να κλείσουν το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας επιδιώκουν μεθοδικά και από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες με την πρόθυμη στήριξη συνδικαλιστικών ηγεσιών όπως αυτής του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Πρόκειται για μεθοδεύσεις που εντάσσονται στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου που αξιώνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε την προηγούμενη βδομάδα με την ...πρόταση του ΕΣΑ για αύξηση των ωρών λειτουργίας κατά 10,5 ώρες τη βδομάδα.

Οπως είπε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Θ. Βάρδας, μιλώντας στην παρουσίαση δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου και του ΕΒΕΑ, με αντικείμενο «πώς βλέπουν οι καταναλωτές τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης»,οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων ζητούν να λειτουργούν τα καταστήματα οκτώ Κυριακές το χρόνο. Την πρώτη κάθε μήνα εκτός Ιούνη μέχρι και Σεπτέμβρη. Μάλιστα, την «πρότασή» τους την υπέβαλαν, όπως ειπώθηκε, στο υπουργείο Ανάπτυξης «επειδή τους ζητήθηκε». Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών των πολυκαταστημάτων ήταν όμως και προκλητικός: Δε ζητούν, είπε, άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, επειδή σκέφτονται το ...συμφέρον των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων!

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να «κλείσει» το θέμα μέσα στο επόμενο διάστημα. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι κατ' αρχάς θα θεσμοθετηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων πέντε Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα τη μία πριν από τα Χριστούγεννα που ισχύει ήδη, την πρώτη Κυριακή του Γενάρη, την πρώτη του Ιούλη και δύο Κυριακές την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Οσον αφορά τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια των μεγαλοεργοδοτών να διαμορφώσουν κλίμα στην κοινή γνώμη και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουν, προκειμένου να στηρίξουν και να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Ωστόσο, προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένος είστε από το υπάρχον ωράριο των καταστημάτων», το 83,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι από αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο. Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν θα ήθελαν να βρίσκουν ανοιχτά καταστήματα στη γειτονιά τις Κυριακές, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 51% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι» παρά τη συστηματική προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης. Βέβαια, η στρεβλή εικόνα που καλλιεργείται γύρω από το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την ακρίβεια αποτυπώνεται στις απαντήσεις που δόθηκαν σε σχετική ερώτηση όπου το 84,4% των ερωτηθέντων απέδωσε την ευθύνη στους «μεσάζοντες» και μόλις το 8,3% στους λιανεμπόρους και 4,3% στις βιομηχανίες. Από μια τέτοια δημοσκόπηση, βέβαια, δε θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση «εάν θα έπρεπε να περιοριστούν σε συγκεκριμένο χώρο οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης» για να διαμορφωθεί ένα ποσοστό της τάξης του 60,8% που απάντησε «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 37,6% απάντησε αρνητικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα δεκανίκια των πολυεθνικών (2008-11-02 00:00:00.0)
Διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια στο δικομματισμό (2008-05-06 00:00:00.0)
Το διευρυμένο ωράριο δε φέρνει νέες θέσεις εργασίας (2006-01-11 00:00:00.0)
Εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια (2005-05-10 00:00:00.0)
Φιέστες για κουκούλωμα των προβλημάτων (2005-03-16 00:00:00.0)
Το 54% των τηλεθεατών εκφράζει δυσπιστία (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ