Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αυξάνονται οι νεκροί της ασφάλτου

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει κάθε χρόνο 1.600 νεκρούς από τροχαία, ενώ μέχρι το τέλος του 2008 προβλέπεται αύξηση

150 άνθρωποι το μήνα αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο

ICON

150 άνθρωποι το μήνα αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο
Εφτά χρόνια μετά την εφαρμογή των υποτιθέμενων «στρατηγικών οδικής ασφάλειας», η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει κάθε χρόνο 1.600 νεκρούς και 22.000 τραυματίες σε τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Αυτό αναφέρθηκε σε χτεσινή ημερίδα με τίτλο «Καθ' οδόν με ατομική και συλλογική ευθύνη», που διοργάνωσε το τμήμα Τροχαίας της «Αττικής Οδού».

Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ανάγλυφα οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι δρόμοι της χώρας μας μοιάζουν με λαιμητόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 2002 υπάρχει μία επικίνδυνη παγίωση του αριθμού των νεκρών από τα τροχαία, αφού κατά μέσο όρο, 150 άνθρωποι το μήνα αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

«Ομολογία» της αποτυχίας των οποιωνδήποτε «στρατηγικών» ήταν και η χτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Χηνοφώτη: «Οφείλω να δηλώσω ότι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δεν είναι ανάλογα του έργου». Ο υφυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι το 2010 η μείωση του αριθμού των νεκρών από τα τροχαία κατά 50% σε σχέση με το 2000, δηλαδή λιγότεροι από 1.018 νεκροί το χρόνο.

Οπως, όμως, ανέφερε αργότερα στην εισήγησή του ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιώργος Κανελαΐδης, προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2008 αύξηση κατά 5% του αριθμού των νεκρών από τροχαία. Δηλαδή, ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο θα φτάσει τους 1.685. Επισήμανε επίσης ότι ο ΚΟΚ και τα αυξημένα πρόστιμα δε λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε πως τα πρόστιμα πρέπει να είναι εύλογα. Τέλος, τόνισε ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί με την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων (σ.σ. που όπως είναι γνωστό παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικούς ομίλους μαζί με την είσπραξη των διοδίων), αν δε βελτιωθεί η κατάσταση στα υπόλοιπα 80.000 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της χώρας. Η συντήρηση των οποίων όμως πλέον έχει μείνει «ορφανή» από χρηματοδότηση...

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μανώλης Δρακάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανοδική πορεία που έχουν τα τροχαία στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως κατά το τρίμηνο Ιούνη - Αυγούστου καταγράφηκαν 118 νεκροί περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (αύξηση 32%) και 374 βαριά τραυματίες (αύξηση 23%). Αναφερόμενος στο οδικό περιβάλλον ο διοικητής Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Κώστας Κουμαντάνος, επισήμανε τις παραλείψεις που υπάρχουν σε αυτό, προσθέτοντας ότι «για τις περισσότερες από αυτές, πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στην κατασκευή, συντήρηση και τον έλεγχο του οδικού περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ