Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ
Ομόφωνο «όχι» στον «Καποδίστρια 2»

Ομόφωνο «όχι» στον «Καποδίστρια 2» είναι η απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγιάσου Λέσβου που σε πρόσφατη τακτική συνεδρίασή του συζήτησε πάνω στην πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τις συγχωνεύσεις των ΟΤΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνει στην απόφασή του: «Η πρόταση αυτή όχι μόνο στερείται αναπτυξιακού χαρακτήρα, που υποτίθεται ότι είναι ο στόχος του "Καποδίστρια 2", αλλά δυστυχώς και στοιχειώδους σοβαρότητας. Προκαλείται πραγματικά η εντύπωση ότι οι εισηγητές του ΙΤΑ ουδεμία σχέση έχουν με τη λεσβιακή πραγματικότητα. Η πρόταση αυτή αναπόφευκτα δημιουργεί υποψίες ότι σκόπιμα είναι τόσο ανεδαφική και ατελέσφορη ώστε να απορριφθεί με τρόμο απ' τους πολίτες, για να δεχτούν τελικά με ανακούφιση τη "σωτήρια" πρόταση της κυβέρνησης».

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει αναλυτικό πολιτικό σκεπτικό αναφορικά με την απόρριψη της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται:

«Α) Το ΔΣ Αγιάσου παραμένει αντίθετο σε κάθε σχέδιο συνένωσης των Δήμων της Χώρας και ειδικότερα του Δήμου Αγιάσου, για τους παρακάτω λόγους:

1. Επιχειρείται με τον "Καποδίστρια 2" η συνέχιση της ενοποίησης των αγορών γενικά στο χώρο της Διοίκησης, προκειμένου σημαντικοί τομείς των αρμοδιοτήτων της να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

2. Επιχειρείται η Αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε καθαρά διαχειριστικό μηχανισμό ενταγμένη στο συνολικό διοικητικό σύστημα με μοναδικό ρόλο την υλοποίηση των αποφάσεων της Κεντρικής Διοίκησης (κυβέρνησης), απεμπολώντας τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά της έχουν μείνει.

3. Επιχειρείται η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως επιχειρηματικός μηχανισμός με τις αρχές της ανταγωνιστικότητας και ανταποδοτικότητας, όταν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά θα είναι εμπορεύσιμα και κατά συνέπεια μη προσπελάσιμα σ' όλο το λαό, αφού για κάθε υπηρεσία θα καλείται ο δημότης να ξαναπληρώσει.

4. Επιχειρείται η μείωση του λειτουργικού κόστους της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου περισσότεροι πόροι του προϋπολογισμού να καταλήξουν στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου.

5. Επιχειρείται η μεταβίβαση στην Αυτοδιοίκηση καθαρά κρατικών αρμοδιοτήτων, όπως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος, της Πυρόσβεσης, διασπώντας έτσι τον ενιαίο χαρακτήρα των τομέων αυτών και εμβαθύνοντας τις ταξικές διαφορές με αρνητικές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα.

6. Αποσιωπώνται οι αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του "Καποδίστρια 1", που βοήθησε στην παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου, στην αύξηση της ανεργίας, στην αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κοινά, στη μεγέθυνση και αύξηση φαινομένων διαφθοράς, κλπ.

Β) Δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι αν χρειαστεί, θα προβεί και σε περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με την ενεργοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας.

Γ) Απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτ/σης για τις συγχωνεύσεις Δήμων».

Το ΔΣ Αγιάσου στην απόφασή του, τόσο για το νέο «Καποδίστρια» όσο και για την πρόταση του ΙΤΑ, καταλήγει: «Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτ/σης είναι πράγματι μεγάλα και χρόνια, είναι όμως περισσότερο λυπηρό να αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα και απαξίωση στο βωμό πολιτικών συμφερόντων ή ξενόφερτων μοντέλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ