Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Στη Βουλή το νομοσχέδιο διάλυσης - ξεπουλήματος

Στον αέρα οι χιλιάδες εποχιακοί υπάλληλοι της εταιρείας

Associated Press

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις λεπτομέρειες της απόλυσης των 8.000 εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), ο οποίος με τη συμφωνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγείται σε εκκαθάριση έως τον Απρίλη του 2009. Ενα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν προσφορά προς τους εργαζόμενους, ωστόσο αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα περίπου 4.000 εποχικούς υπαλλήλους στον όμιλο, στους οποίους «προσφέρονται» επιδόματα του ΟΑΕΔ και προτάσεις να γίνουν ...επιχειρηματίες.

Το κόστος του τελικού σχεδίου ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και είναι προσαυξημένο κατά 132 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτό που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στα μέσα του περασμένου μήνα. Το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση προς τους υποψήφιους «επενδυτές», με την κατάθεση του νομοσχεδίου, είναι ...σπεύστε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου ΟΑ, απαλλαγμένες πλήρως από εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πτητικό έργο, την Τεχνική Βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών λήγει στις 31 Οκτώβρη 2008.

Το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές προβλέπει:

  • Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, αποζημιώσεις απόλυσης και δυνατότητα πρόσληψης στις νέες εταιρείες, εφόσον συμφωνήσουν με τους «επενδυτές».

Ειδικά για τους εποχικούς, ουσιαστικά δεν παρέχεται η παραμικρή εξασφάλιση, καθώς προβλέπεται:

  • Μοριοδότηση 50% στους διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο.
  • Τριετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων με 25 ευρώ τη μέρα εάν προσλάβουν απολυμένους εποχικούς του ομίλου.
  • Εναλλακτική επιλογή χρηματοδότησης με 30.000 ευρώ για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Οι κυβερνητικές κορόνες περί «ευαισθησίας» για τους 8.000 εργαζόμενους του ομίλου που απολύονται είναι προκλητικές. Η ουσία είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στις νέες εταιρείες σε μεσαιωνικό καθεστώς και οι περισσότεροι θα βρεθούν στο δρόμο, είτε - κατά την κυβέρνηση - θα πρέπει να αρκεστούν στα επιδόματα του ΟΑΕΔ και στη ...φιλευσπλαχνία επιδοτούμενων εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ