Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ραγδαία επιδείνωση τον Αύγουστο

Μείωση πάνω από 11% για καταναλωτικά αγαθά. Συρρίκνωση της ζήτησης για κεφαλαιουχικά αγαθά

Σημάδια ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα και ραγδαίας πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης προδιαγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο «δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία» για το μήνα Αύγουστο του 2008. Ο εν λόγω στατιστικός δείκτης καταρτίζεται με στόχο την καταγραφή της ζήτησης για βιομηχανικά εμπορεύματα που αποτελεί και ένδειξη για τη μελλοντική παραγωγική βιομηχανία. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα εργοστάσια θα μειώσουν αντίστοιχα τον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων ειδικά αυτών που προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Υφεση καταδείχνει και ο τζίρος (Αύγουστος 2008) που έκαναν οι βιομήχανοι και που κινείται με ισχνότατους ρυθμούς, πολύ κάτω ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η αξία των νέων παραγγελιών που έγιναν μέσα στον Αύγουστο του 2008 εμφάνισε απότομη πτώση 4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007. Ακόμη χειρότερη προδιαγράφεται η κατάσταση στην εσωτερική αγορά, όπου οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν 11,3% έναντι αύξησης 5,5% των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Οι ταξινομούμενες κατηγορίες νέων παραγγελιών για την ντόπια αγορά εμφανίζουν την παρακάτω εξέλιξη:

  • Κεφαλαιουχικά αγαθά (μηχανές για την παραγωγή): Η πτώση φτάνει σε 28,8%, δίνοντας σαφείς ενδείξεις και για την αντίληψη που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι κεφαλαιούχοι για τη μελλοντική εξέλιξη της παραγωγής.
  • «Διαρκή καταναλωτικά αγαθά» (όπως είναι τα τρόφιμα) εμφανίζουν πτώση 11,1%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Πτώση 8,8%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: Πτώση 6,7%.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (Σεπτέμβρης 2007 - Αύγουστος 2008) καταγράφεται αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 5,8% πέρσι.

Τζίρος στη βιομηχανία

Η πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφεται και στον τζίρο (κύκλος εργασιών) που έκαναν οι βιομηχανίες μέσα στον Αύγουστο του 2008 (σύγκριση με Αύγουστο 2007). Στην ντόπια κατανάλωση τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά εμφανίζουν πτώση 8,9%, τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά πτώση 1%, ενώ στα κεφαλαιουχικά αγαθά καταγράφεται συρρίκνωση 21,5%. Η κατάσταση διασώζεται από τον κλάδο της ενέργειας που εμφανίζει αύξηση 45,8%.

Σε μέσα επίπεδα 12μηνου (σύνολο εσωτερικής και εξωτερικής αγοράς) εμφανίζεται αύξηση 13%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ