Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συζητήσεις για την ασφάλεια

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αρχισε, χτες, στο Αμμάν της Ιορδανίας διήμερη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών του Ιράκ και των εννιά γειτονικών του χωρών, με θέμα τη λήψη κοινών μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να βοηθηθεί η Βαγδάτη στον τομέα της ασφάλειας. Η σύνοδος λαμβάνει πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βαγδάτη τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Λονδίνο, να εγκρίνει, αντίστοιχες, «συμφωνίες ασφαλείας», που θα ορίζουν νομικά το καθεστώς περαιτέρω παραμονής των κατοχικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος. Αν δεν υπάρξουν συμφωνίες, τότε ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι γείτονες χώρες στον τομέα της ιρακινής ασφάλειας, είτε με βοήθεια είτε με έλεγχο συνόρων, θα είναι, αναμφίβολα, αναβαθμισμένος.

Οι «συμφωνίες» έχουν «σκοντάψει» στις αντιρρήσεις μεγάλου μέρους των σιιτικών και σουνιτικών παρατάξεων, με αποτέλεσμα η έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο να θεωρείται απίθανη, όπως και η συζήτησή τους στο ιρακινό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πόσο μάλλον που οι πρώτες αμερικανικές αντιδράσεις, εμμέσως πλην σαφώς, απορρίπτουν το αίτημα Ιρακινών αξιωματούχων για «επανεξέταση ορισμένων σημείων».

Εντός Ιράκ, πάντως, χτες, καμικάζι αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη, στο κέντρο της Βαγδάτης, δίπλα στην αυτοκινητοπομπή του υπουργού Εργασίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν 21. Ο υπουργός δε διέτρεξε κίνδυνο. Λίγο νοτιότερα, στη Χίλα, λάμβανε χώρα τελετή παράδοσης του ελέγχου της επαρχίας της Βαβυλώνας από τις κατοχικές στις ιρακινές δυνάμεις. Η Βαβυλώνα είναι η 12η επαρχία που παραδίδεται σε ιρακινό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ