Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Πρόσχημα η καταπολέμηση της πειρατείας

Σχέδια νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της πειρατείας»

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις στον Κόλπο του Αντεν. Τους ...πήρε ο πόνος για την πειρατεία

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν δυνάμεις στον Κόλπο του Αντεν. Τους ...πήρε ο πόνος για την πειρατεία
Το KKE καταψήφισε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, το ψήφισμα σχετικά με την «καταπολέμηση της πειρατείας», που προωθεί νέα σχέδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, με πρόσχημα την αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας σε πλοία, ιδιαίτερα στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του KKE Γιώργος Τούσσας σημείωσε τα εξής:

«To ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από το μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιών και κεντροαριστερών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρόσχημα την πειρατεία, προωθεί νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ στην περιοχή της Σομαλίας και του Κέρατος της Αφρικής. Αξιοποιεί τα κρούσματα πειρατείας σε μία περιοχή, όπου διασταυρώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΕΕ, HΠA, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, για να επιβάλει και να κατοχυρώσει την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ, που με την "πυγμή των όπλων" θα προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της για γεωστρατηγικό έλεγχο.

Το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη συγκρότηση και αποστολή ευρωενωσιακής πολεμικής ναυτικής δύναμης, δύναμης κρούσης ουσιαστικά των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη διείσδυση και αναδιανομή των αγορών προς όφελός τους. H νέα αυτή ιμπεριαλιστική επιχείρηση θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, ένταση της εκμετάλλευσης των λαών, για τη διασφάλιση των μονοπωλιακών κερδών, νέους κινδύνους πολεμικών τυχοδιωκτισμών στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι λαοί μπορούν να αποκρούσουν τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να επιβάλουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον και την τύχη τους, με κριτήριο τα συμφέροντά τους, ενάντια στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών».

«Ξέφραγο αμπέλι» ο Κόλπος του Αντεν...

Το ρόλο «χωροφύλακα» και «ακτοφύλακα» ανοιχτά των σομαλικών ακτών έχουν αναλάβει για τα καλά ξένες πολεμικές ναυτικές δυνάμεις...

Χτες, δυνάμεις του γαλλικού πολεμικού ναυτικού συνέλαβαν και παρέδωσαν στις σομαλικές αρχές εννιά Σομαλούς πειρατές. Οι πειρατές επέβαιναν σε δύο μικρά ταχύπλοα και πιάστηκαν από Γάλλους ενόπλους σε μία απόσταση περίπου 180 χλμ. από τις σομαλικές ακτές στον Κόλπο του Αντεν.

Χτες, και οι Ρώσοι αξιωματούχοι από το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησαν τυπικά από τη σομαλική φιλοκατοχική κυβέρνηση την άδεια για στρατιωτική δράση στα σομαλικά χωρικά ύδατα... Αυτό επειδή πλησιάζει στα ανοιχτά του Κόλπου του Αντεν η ρωσική πολεμική φρεγάτα «Αφοβος», που έχει εδώ και περίπου ένα μήνα αποπλεύσει από τη Βαλτική. Το πρόσχημα για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κέρας της Αφρικής ήταν η κατάληψη του ουκρανικού σκάφους «Φάινα» από Σομαλούς πειρατές στα τέλη Σεπτέμβρη, οι οποίοι χτες πίεσαν για την άμεση καταβολή λύτρων. Επιπλέον, χτες ΝΑΤΟικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στον Κόλπο του Αντεν αναμένονται τις επόμενες τρεις μέρες η άφιξη επτά πλοίων που συμμετέχουν στην «αντιπειρατική» αποστολή του ΝΑΤΟ.

Τέλος, και η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι αποστέλλει δυνάμεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ