Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ματέο Γκαρόνε
ΓΟΜΟΡΡΑ

Σίγουρα τα «Γόμορρα», του Ματέο Γκαρόνε, δε μοιάζουν με καμία άλλη ταινία, η οποία είχε για θέμα της την ιταλική μαφία. Ετούτη, χρησιμοποιώντας ένα δικό της ελλειπτικό στιλ, μια, ας την πούμε, ποιητική αφαίρεση, μακριά από συναισθηματισμούς και άλλες εύκολες φορτίσεις, με καθαρά δική της γραφή και καθαρά δικά της καλλιτεχνικά επιχειρήματα, μπαίνει κατ' ευθείαν στο ζουμί! Η ταινία καταγγέλλει, ότι η Μαφία είναι ο πατέρας αφέντης, ο άγριος και αχόρταγος δυνάστης στην Ιταλία και ιδιαίτερα στη Νάπολη και την Καζέρτα, που αυτή εξετάζει. Τα πλοκάμια της αγκαλιάζουν όλες τις πηγές πλουτισμού. Από τα εργατικά χέρια, μέχρι τα ατομικά απόβλητα.

Η ένστασή μας για την ταινία έγκειται στο γεγονός, ότι - είτε γιατί δεν μπόρεσε, είτε γιατί δεν ήθελε - δε διάλεξε τη γνωστή ιταλική ρεαλιστική αφήγηση, την αφήγηση του πραγματικού λαϊκού κινηματογράφου, ο οποίος, θυσιάζοντας έστω κάποιες αισθητικές αναζητήσεις, πράγμα που δεν έκανε αυτή, γίνεται απόλυτα κατανοητός και γι' αυτό χρήσιμος και αποτελεσματικός. Ο απλός θεατής, αυτός δηλαδή που υφίσταται τη Μαφία και έχει ανάγκη να κατανοήσει το πρόβλημα, θα χάσει πολλά από την ταινία, αφού για να μπορέσει να την παρακολουθήσει, έτσι που είναι μπερδεμένη και χαοτική, θα ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της αντιληπτικής του ικανότητας στην προσπάθειά του για να καταλάβει και να εξηγήσει τα τόσα δυσνόητα και αλληγορικά που συμβαίνουν, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, στην οθόνη!

Η δεύτερη ένστασή μας για την ταινία έγκειται στο περιορισμένο πολιτικό της κάδρο. Η ταινία, για λόγους που δεν καταλάβαμε, δεν ενέταξε το ειδικό, Μαφία, στο γενικό, καπιταλισμός. Στον καθένα είναι γνωστοί οι μεγάλοι ιδεολογικοί, πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί της Μαφίας με το καπιταλιστικό σύστημα, με την καπιταλιστική νομοθετική, οικονομική και εκτελεστική εξουσία της Ιταλίας και του υπόλοιπου καπιταλιστικού κόσμου. Η Νάπολη και η Καζέρτα, τα σύγχρονα «Γόμορρα», είναι ένα από τα... μαγαζιά της. Ενα μικρό παράρτημα. Η Μαφία η ίδια είναι ένα μικρό κομμάτι, μια μικρή λειτουργία του καπιταλισμού.

Ομως, για να είμαστε δίκαιοι, η ταινία του Ματέο Γκαρόνε, απέχει χιλιόμετρα από τις χολιγουντιανές μαφιόζικες ταινίες. Εδώ οι κακοποιοί είναι κακοποιοί. Δεν ντύνονται με μουσικές και άλλες πολυτέλειες. Εδώ τα πάντα βρομάνε! Εδώ δεν υπάρχουν μοιραίες γυναίκες και μοιραίοι έρωτες, για να διαχυθεί σε ψεύτικα πράγματα το ενδιαφέρον και να χαθεί η ουσία. Εδώ υπάρχει σαπίλα, σαπίλα, σαπίλα. Μια σαπίλα που τα κέρδη της ξεπερνάνε κατά πολύ προϋπολογισμούς κρατών! Οι επιχειρήσεις της Μαφίας ξεκινάνε από το περίπτερο της γειτονιάς και αγκαλιάζουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τουρισμό, βιομηχανία, εκπαίδευση, τράπεζες, συγκοινωνίες, πορνεία, ναρκωτικά. Οποιος επιμένει ότι η Μαφία είναι απλώς μια κλειστή ομάδα Σεσιλιάνων κακοποιών και δεν είναι ο ίδιος ο «νόμιμος» και παράνομος καπιταλισμός, λέει συνειδητά ψέματα.

Παίζουν: Σαλβατόρε Αμπρουσέσε, Σιμόνε Σαξετίνο, Σαλβατόρε Ρουόκο, Βιντένζο Φαμπριτσίνο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ