Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Θύματα εκμετάλλευσης από την πλουτοκρατία

Στις αιτίες του φαινομένου της μετανάστευσης, στην αξιοποίησή της από τους κεφαλαιοκράτες και στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την απασχόληση και την ένταξη των μεταναστών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε, ότι η μετανάστευση προκαλείται από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εργατικής δύναμης από τους κεφαλαιοκράτες και από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την αναδιανομή των αγορών. Αξιοποιείται, δε το μεταναστευτικό ρεύμα από τους κεφαλαιοκράτες ως φθηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, αλλά και για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων από τους εγχώριους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για προσωρινή κυκλική μετανάστευση, για υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, για ελεγχόμενη μετανάστευση και σύνορα ερμητικά κλειστά.

Μίλησαν ακόμα η Ελσα Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ, η Λούκα Κατσέλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μισοί ανασφάλιστοι και «παράνομοι» στις καλλιέργειες φράουλας

Αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα. Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε: Στη Βουπρασία Ηλείας συντελούνται τα 3/4 της εθνικής παραγωγής φράουλας. Το σύνολο της μισθωτής εργασίας αποτελείται από μετανάστες, γεγονός που έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της φράουλας και την επέκταση της παραγωγής, λόγω της ανασφάλιστης εργασίας και των χαμηλών μισθών.

Στη Βουπρασία μόλις 5 στους 10 μετανάστες είναι νόμιμοι και ασφαλισμένοι. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ και λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Οι Μπαγκλαντεσιανοί είναι οι περισσότεροι που θέλουν να αλλάξουν δουλειά, όμως τα προβλήματα νομιμοποίησης τους εγκλωβίζουν τόσο στον κλάδο της γεωργίας, όσο και στην περιοχή της Βουπρασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα οι Μπαγκλαντεσιανοί έχουν φτάσει εκεί μέσα από παράνομα δίκτυα μετακίνησης μεταναστών. Επίσης το 14% των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη Βουπρασία μένουν σε παραπήγματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση στη Βουλή (2014-08-01 00:00:00.0)
Ζητάνε νομιμοποίηση του δουλεμπόριου (2013-09-25 00:00:00.0)
Νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών γης ζήτησε το ΚΚΕ (2013-04-24 00:00:00.0)
Τα κέρδη του κεφαλαίου στάζουν αίμα εργατών! (2013-04-20 00:00:00.0)
Θεματοφύλακας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής (2009-03-14 00:00:00.0)
Ενας ...κωδικός για κάθε μετανάστη (2004-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ