Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ενας ... κωδικός για κάθε μετανάστη

Τη δημιουργία ενός κωδικού για κάθε μετανάστη, ο οποίος θα είναι κοινός σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία πρότεινε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με την οποία - σύμφωνα με την κυβέρνηση - πρέπει να εναρμονιστεί η Ελλάδα, για τη «διαχείριση της μετανάστευσης», ώστε αυτή να εξυπηρετεί την ντόπια οικονομία και το στόχο της ΕΕ να γίνει ανταγωνιστικότερη.

Η «Διαχείριση της μετανάστευσης» είναι και το θέμα διεθνούς ημερίδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνεργασία με το Immigration Policy Institute των ΗΠΑ και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του υπουργείου Εξωτερικών, Ινστιτούτων Μετανάστευσης απ' όλο τον κόσμο, καθώς και ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Με αφορμή την ημερίδα, ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, Αλ. Ζαβός παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί η μεταναστευτική πολιτική στη χώρα με την αντίστοιχη της ΕΕ, η οποία θέλει τους μετανάστες να εξυπηρετούν τις τοπικές οικονομίες. Αποψη που κατέθεσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος στη Διάσκεψη για τους μετανάστες που γίνεται στην Ολλανδία, με το κριτήριο - όπως είπε - το κάθε κράτος - μέλος να προσαρμόζει αυτή την πολιτική ανάλογα με τις ανάγκες του. Στη Διάσκεψη διαφάνηκε, επίσης, η τάση για ζήτηση μεταναστών με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο και γενικότερα η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, στο οποίο προσανατολίζεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, ο Αλ. Ζαβός δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με σαφήνεια πόσοι μετανάστες ζουν στη χώρα. Οπως είπε, συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 900.000, εκ των οποίων οι περίπου 250 - 300.000 είναι παράνομοι. Από τους περίπου 650.000 νόμιμους, οι 220.000 έχουν άδεια παραμονής, ενώ οι 350.000 είτε έχουν καταθέσει σχετική αίτηση είτε έχουν άδεια, κάτι που δεν είναι επίσης αποσαφηνισμένο.

Ζήτησε δε να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα από την ΕΕ για την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ