Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερη πλημμύρα στο «Αττικόν»

Για παραβίαση της αρχικής συμφωνίας και απόδοση των τεράστιων ευθυνών, μιλά ο καθηγητής Δ. Κρεμαστινός, σε επιστολή του προς τον διοικητή του νοσοκομείου

Πλημμύρισε και χτες η Μονάδα Εμφραγμάτων στο «Αττικόν» μετά τη βροχή. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες, που πλημμυρίζει ένα νοσοκομείο το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει «ναό της υγείας».

Η μονάδα εμφραγμάτων βρίσκεται στο δεύτερο όροφο και τα νερά μπήκαν απ' την ταράτσα. Η χτεσινή πλημμύρα ήταν πολύ μικρότερης έκτασης απ' την προηγούμενη. Πάντως, σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τους χώρους του νοσοκομείου η αρμόδια υπηρεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την καθίζηση του εδάφους και τις πλημμύρες σε μονάδες και τμήματά του.

Το νοσοκομείο επίσημα δεν έχει παραληφθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), η οποία είχε αναλάβει την ανέγερσή του και την αποπεράτωσή του. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το τι συνέβη στο «Αττικόν» είναι επιστολή του καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, που μιλά για παραβίαση της αρχικής συμφωνίας για την κατασκευή του νοσοκομείου. Την επιστολή του Δ. Κρεμαστινού δημοσιοποίησε χτες στη Βουλή ο Ν. Κακλαμάνης.

Ο Δ. Κρεμαστινός ήταν υπουργός Υγείας και θεμελίωσε το Αττικόν νοσοκομείο στις 21.6.1995. Ο Δ. Κρεμαστινός συνέταξε την επιστολή μετά την πρώτη πλημμύρα και την απευθύνει προς τον διοικητή του Αττικού, Ν. Ηλιάδη. «Με μεγάλη μου λύπη, αναφέρει ο Δ. Κρεμαστινός, διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Νοσοκομείο "Αττικόν" ότι τόσο από πλευράς εξοπλισμού, όσο και από πλευράς κατασκευών και υποδομής, έχει παραβιαστεί η αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε παράδοση του Νοσοκομείου "Αττικόν" με άρτια τεχνική κατασκευή, πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Με την πρώτη βροχή, ουσιαστικά ακινητοποιήθηκε το Νοσοκομείο από τα νερά και ήδη πολλά από τα λίγα μηχανήματα, που βρίσκονται σε στοιχειώδη λειτουργία, πιθανότατα να έχουν καταστραφεί από τα νερά. Επειδή είχα την ευθύνη του προγραμματισμού και της θεμελιώσεως των μονάδων αυτών, την περίοδο 1994-1996 ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είμαι βέβαιος ότι τα εποπτικά όργανα από τότε μέχρι σήμερα δεν επέβλεψαν σωστά την κατασκευή του έργου και κυρίως την παραλαβή του».

Και ο Δ. Κρεμαστινός καταλήγει: «Πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Εξυπακούεται ότι είμαι πρόθυμος να καταθέσω όπου χρειαστεί τις απόψεις μου αυτές, αρκεί να υπάρξει στοιχειώδης ευαισθησία».

Κι άλλα προβλήματα

Αν και τα καιρικά φαινόμενα προχθές τη νύχτα δεν ήταν και τόσο έντονα, ήταν όμως αρκετά για να δημιουργήσουν προβλήματα σε διάφορες περιοχές. Τα πιο σημαντικά ήταν, ως συνήθως, στη γέφυρα της λεωφόρου Καλλιρρόης που μετατράπηκε σε λίμνη, αλλά και στην Ιωάν. Μεταξά στη Γλυφάδα. Εκεί, ο λόγος που πλημμύρισε ο δρόμος, δεν είναι άλλος από την απουσία αγωγών κάτω από τις γραμμές του τραμ.

Εντονα καιρικά φαινόμενα, όμως, αναμένονται από σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό τους δυνατούς ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα και αυτό έχει ζητήσει και από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μη δημιουργηθούν περιστατικά, όπως της περασμένης Δευτέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ