Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Μεγάλες οι ευθύνες κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Μεγάλες ευθύνες φέρουν κυβέρνηση και Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας, όπως επιβεβαιώνεται και με την απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό ερώτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Η λίμνη, εγκαταλειμμένη τα τελευταία χρόνια, κατάντησε, πλέον, ένας βούρκος και από φέτος το καλοκαίρι έχει στραγγίσει από νερό.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση του ΚΚΕ στην Επιτροπή αν σκοπεύει να παρέμβει για τη διάσωση της Κορώνειας και αν έχει γίνει έλεγχος για τα εκατομμύρια ευρώ που «ξοδεύτηκαν», η Επιτροπή στην απάντησή της διευκρινίζει ότι: Για το «Σχέδιο Αποκατάστασης της Κορώνειας» εγκρίθηκαν 20,18 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής. Ομως, «δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και δεν έχει προβεί η Επιτροπή σε οποιεσδήποτε πληρωμές μέχρι τις 24.9.08, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31.12.08»!

Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: Η απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, που αναφέρεται στην Κορώνεια, είναι άκρως αποκαλυπτική. Δείχνει και το υποκριτικό ενδιαφέρον της Επιτροπής, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για το σημερινό κατάντημα της Κορώνειας.

Αποδείχνει ότι το ενδιαφέρον κυβέρνησης και Νομαρχίας για την Κορώνεια εξαντλείται στα μεγάλα λόγια, στις δεξιώσεις και τις δηλώσεις στα κανάλια, του κ. Ψωμιάδη. Κανένα έργο ουσίας, καμιά ανησυχία για την καταστροφή.

Ταυτόχρονα, η απάντηση διαλύει τις αυταπάτες για το ρόλο και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της ΕΕ, που για τα μάτια του κόσμου εγκρίνει κάποια ποσά, χωρίς να ελέγχει οποιαδήποτε υλοποίηση των έργων. Η ΕΕ, επίσης, δεν αναφέρει λέξη για τα δεκάδες άλλα εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν για τα αλλεπάλληλα «σχέδια σωτηρίας της λίμνης», για δεξιώσεις, φαγοπότια, δημόσιες σχέσεις, ποσά που ...«χάθηκαν» στο δρόμο».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής και όλους τους κατοίκους του νομού να απαιτήσουν εξηγήσεις και επείγοντα έργα, τώρα που η πρώην λίμνη Κορώνεια έχει μετατραπεί σε έρημο τόπο: Εργα εκβάθυνσης και απομάκρυνσης του τοξικού ιζήματος. Εκτροπές χειμάρρων. Αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, επιδοτούμενη αλλαγή του ποτίσματος των καλλιεργειών. Ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών στους Δήμους της περιοχής. Αυστηρό έλεγχο και μέτρα για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τη λίμνη και κάνουν υπεράντληση νερού. Καμιά αλλαγή στη χρήση γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ