Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινά η δίκη για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή

Μετατέθηκε για σήμερα η έναρξη της δίκης των οκτώ αστυνομικών, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοέμβρη 2006 στη Θεσσαλονίκη έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Χτες, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση ενστάσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης των αστυνομικών υπαλλήλων.

Η μία ένσταση ήταν διοικητικού χαρακτήρα και αφορούσε στην οικονομική αποζημίωση των 44 ευρώ την οποία ζητά από το Δημόσιο για ηθική βλάβη ο δικηγόρος υπεράσπισης του Κύπριου φοιτητή. Και μία δεύτερη ένσταση για το κατηγορητήριο, το οποίο η υπεράσπιση των αστυνομικών θεωρεί «αόριστο», γιατί, όπως είπαν, τα κλητήρια θεσπίσματα που έλαβαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι δεν αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Για την πρώτη ένταση, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Κύπριου φοιτητή είπε ότι έχει γίνει αρμοδίως και παρίσταται στο δικαστήριο μόνο για την υποστήριξη της υπόθεσης, ενώ η δεύτερη ένταση δεν έγινε αποδεκτή από τον εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι το κατηγορητήριο δεν είναι «αόριστο» γιατί αναφέρονται όλα όσα χρειάζονται για σε μία αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει τη γενική κατακραυγή. Θεωρήθηκε ως ένα ενδεικτικό, αλλά όχι το μοναδικό κρούσμα στον κλιμακούμενο αυταρχισμό ενάντια στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Εκείνο το βράδυ, ο Κύπριος φοιτητής είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τις δυνάμεις της Ασφάλειας και των ΜΑΤ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Οταν το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία προκλητικά δήλωσαν ότι ο φοιτητής ...αυτοτραυματίστηκε. Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκαν οι ποινές - «χάδια» προς τους αστυνομικούς από το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, 4 αστυνομικοί απαλλάχτηκαν, ενώ τρεις τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές αργίας από 4 έως 6 μήνες με απόλυση και πρόσκαιρη παύση, καθώς και πρόστιμο 1.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ