Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Νέα και σημαντικά στοιχεία στην απεργία τους

Η καθολική συμμετοχή και η έμπρακτη συμπαράσταση από τους οδηγούς που δεν ανήκουν στο προσωπικό της επιχείρησης χαρακτήρισαν τη χτεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει τη Γενική Συνέλευση
Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει τη Γενική Συνέλευση
Ενα πρώτο δείγμα της δύναμής τους έδειξαν στο μεγαλοεπιχειρηματία Φιλίππου οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ με την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που οργάνωσε το ταξικό συνδικάτο του κλάδου. Μετά από πολλά χρόνια, χτες, το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση «νέκρωσε». Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, να τρομοκρατήσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους με εκβιασμούς και «περιοδείες» στελεχών της εταιρείας έπεσαν στο κενό.

Στα «πηγαδάκια» που για ώρες στήθηκαν έξω από τις πύλες του εργοστασίου και μέχρι την πραγματοποίηση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης που συγκάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο, κυριάρχησε ο προβληματισμός για την παραπέρα οργάνωση της πάλης, η ανάγκη να μπει φραγμός σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό της εργοδοσίας.

Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με αποφασιστικότητα από τα πρώτα κιόλας λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οι δύο είσοδοι στο εργοστάσιο «σφραγίστηκαν». «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - Οχι στις απολύσεις», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Λίγες ώρες πριν, το πούλμαν με τη βάρδια που κανονικά έπιανε δουλειά στις 10 μ.μ. της Τρίτης αλλά με εργοδοτική εντολή ήρθε στις 7 μ.μ., έφτανε σχεδόν άδειο.

Αναντικατάστατο εργαλείο για την ενίσχυση του αγώνα αποτελεί η ολόπλευρη ισχυροποίηση του κλαδικού συνδικάτου, η σφυρηλάτηση της ενότητας όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης που έμπρακτα εξέφρασαν χτες δεκάδες επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου αλλά και πολλά συνδικάτα από άλλους κλάδους (π.χ. από TASTY, Εμπόριο, Μέταλλο, Φάρμακο, Χαρτί, Λιθογράφους, Επισιτισμό - Τουρισμό).

Σοβαρό βήμα στην οργάνωση της πάλης

Συνέχιση του αγώνα αποφάσισαν οι εργάτες στη Γενική Συνέλευση που έκαναν στην πύλη του εργοστασίου
Συνέχιση του αγώνα αποφάσισαν οι εργάτες στη Γενική Συνέλευση που έκαναν στην πύλη του εργοστασίου
Το απεργιακό μέτωπο δυνάμωσαν με τη στάση τους οι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΦΑΓΕ. Κόντρα στην αποπροσανατολιστική και διασπαστική επιχειρηματολογία που τους εμφανίζει ως «ελεύθερους» επαγγελματίες, συμπαρατάχτηκαν με το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, δυνάμωσαν τον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, εξέφρασαν την οργή που προκαλεί η ομηρία τους. Πρόκειται για κόσμο που δεν έχει σταθερό ωράριο, πληρώνεται με ποσοστά επί των πωλήσεων και πλαφόν που ορίζει η ΦΑΓΕ, χωρίς καμιά επιπλέον αμοιβή για τη δουλειά το βράδυ, το 6ήμερο κλπ.

Η ίδια η επιτυχία της χτεσινής απεργίας αποτελεί μια σοβαρή νίκη για τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ. Αντιπαλεύοντας την επανάπαυση και τη μοιρολατρία που καλλιεργεί το κεφάλαιο έκαναν χτες ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της πάλης για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους.

Σ' αυτή τη βάση, στη Γενική Συνέλευση που έγινε μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, στην πύλη του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά σε κάθε αντεργατική μεθόδευση με την οποία η εργοδοσία θα αναζητήσει ενδεχόμενα τρόπο να καλύψει τη χασούρα (καλώντας π.χ. το προσωπικό να δουλέψει το Σάββατο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, αν και ούτως ή άλλως είναι παράνομο), αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα με κάθε τρόπο.

Ξεχειλίζει η οργή

«Σαν χρήμα μας βλέπουν μόνο, όσο βγάζουμε κέρδη γι' αυτούς είμαστε καλοί...» σημείωναν απεργοί στο «Ρ», χτες τα χαράματα. Εξηγώντας την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι 18 μέχρι σήμερα απολύσεις, πολύ περισσότερο που συνοδεύονται από την άρνηση της επιχείρησης να διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτές να αυξηθούν, επισήμαιναν: «Οι περισσότεροι είναι εδώ για πολλά χρόνια, 15, 20... Τον άλλον δεν το νοιάζει μόνο να συμπληρώσει τα ένσημα να βγει σε σύνταξη, αλλά και τι σύνταξη θα πάρει...».

«Πέρυσι, ήταν 3-4 μήνες που δεν καθίσαμε ούτε Κυριακές. Κι η δεύτερη βάρδια μερικές φορές πάει για όσο φτάσει. Δεν υπάρχει μέρα που να έχει κάτσει ο κόσμος...», επισήμαναν εργάτριες από την παραγωγή, περιγράφοντας το μέγεθος της παραγωγής και συνεπώς των κερδών που έχει η ΦΑΓΕ. Μόνο σε ένα 8ωρο η ΦΑΓΕ παράγει 300.000 κομμάτια από συγκεκριμένο είδος γιαουρτιού. «Κι η εταιρεία κάνει εξαγωγές σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Σκανδιναβία...». Με την κοπιαστική δουλειά των εργαζομένων άλλωστε δημιουργήθηκαν κι οι αχανείς σήμερα εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση.

«Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουμε κι εμείς», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Διονύσης Σαράντης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων από την Αθήνα στη ΜΕΒΓΑΛ, όπου πρόσφατα η εργοδοσία προχώρησε στην τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ταξική μας αλληλεγγύη κι αυτό πρέπει να γίνει βίωμα για όλους μας», συμπλήρωσε.

«Πριν αρχίσει η παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου, υπήρχε κόσμος που δε χτυπούσε καν κάρτα, δεν έπαιρνε επιδόματα, δε φαινόταν πουθενά», τόνισε ο Γιάννης Καρακώστας, από τη ΝΟΥΝΟΥ, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ανυπεράσπιστοι, ότι η συλλογική πάλη μπορεί να δώσει καρπούς. Πείρα που εξοπλίζει σημαντικά τον κλάδο, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει και τη μάχη των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο κλαδικό συνδικάτο, που θα διεξαχθούν 21-26 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ