Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Δύο νεκροί στο νότο

ΛΙΜΑ.--

Τη ζωή σε ένα μωρό πέντε μηνών και έναν άντρα 32 ετών κόστισαν οι πρώτες ώρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε η κυβέρνηση του Περού για ένα μήνα στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά τις κινητοποιήσεις στην πόλη Τάκνα, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και συνελήφθησαν 35, σύμφωνα με το δίκτυο «Telesur».

Η Τάκνα έχει παραλύσει τις τελευταίες μέρες, καθώς έχει κηρυχτεί γενική απεργία ως έκφραση διαμαρτυρίας για το νόμο του Προέδρου Αλαν Γκαρσία που προβλέπει ανακατανομή των εσόδων των επαρχιών από τους φόρους που εισρέουν στον προϋπολογισμό από τις εταιρείες (ντόπιες και ξένες) που εκμεταλλεύονται ορυχεία και μεταλλεία στο Περού σε όφελος αυτών των εταιρειών. Το Σαββατοκύριακο δε οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με μεγάλες διαδηλώσεις, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής. Ακολούθησε νέος γύρος διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και συνελήφθησαν 35.

Ως απάντηση, ο πρωθυπουργός Γιεχούντε Σιμόν, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προβλέπει την αποστολή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ενισχύσεων της Αστυνομίας για να επιβάλουν την τάξη στην Τάκνα, η οποία βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με τη Χιλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ