Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αρχισε και τηλεοπτικός «πόλεμος»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη μετάδοση τεσσάρων ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών, που έως τώρα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι της χώρας.

Να σημειωθεί πως στην Ουκρανία έχει εγκριθεί νόμος που απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση σε άλλη γλώσσα πέρα από τα ουκρανικά, εάν δεν υπάρχει μεταγλώττιση. Ο νόμος αυτός, που τώρα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί, έχει συγκεντρώσει τα πυρά μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας, που θεωρεί τα ρωσικά ως μητρική του γλώσσα και κάνει λόγο για προσπάθεια βίαιης «ουκρανοποίησης» του πληθυσμού.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη αντιδράσεις. Ο Ανατόλι Γκριτσένκο, πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, της μόνης αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ουκρανία, δήλωσε πως η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Κριμαίας, όπου, όπως είναι γνωστό, κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβαστούπολης δηλώνει πως δε θα συμμορφωθεί στην «απαγόρευση» των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε και ο Γ. Καράσιν, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, που τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση των αρχών της Ουκρανίας παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας. «Οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί πολίτες είναι ισότιμοι πολίτες στη χώρα και έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να βλέπουν τη ρωσική τηλεόραση», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχους και χαρακτήρισε «όχι και τόσο υγιές σύμπτωμα της κοινωνίας» το συγκεκριμένο μέτρο.

Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ουκρανίας (από το 2001) πάνω από το 1/3 των κατοίκων της Ουκρανίας (34,1%) θεωρεί «μητρική γλώσσα» τα ρωσικά και το 58% των κατοίκων της χώρας δηλώνει πως τα χρησιμοποιεί στην καθημερινή επικοινωνία στα πλαίσια της οικογένειάς του.

Να σημειωθεί ότι από ανάλογα ζητήματα της γλώσσας, της χρήσης και της διδασκαλίας της, είχαν ξεκινήσει το 1992 και τα βίαια γεγονότα στη Μολδαβία, που κατέληξαν στην απόσχιση της περιοχής της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ