Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% τα κατεστραμμένα λαϊκά νοικοκυριά

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την επιστροφή του τριχίλιαρου που ζητά η κυβέρνηση από τους πυρόπληκτους φτωχούς αγρότες

Περίπου 14 μήνες μετά την καταστροφή τα φτωχά νοικοκυριά περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση
Περίπου 14 μήνες μετά την καταστροφή τα φτωχά νοικοκυριά περιμένουν ακόμα την αποκατάσταση
Την οργή και την αγανάκτηση των πυρόπληκτων κατοίκων της Πελοποννήσου από τους οποίους ζητά η κυβέρνηση την επιστροφή της αποζημίωσης των 3.000 ευρώ που πήραν πέρσι, είτε γιατί δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε γιατί δεν καλύπτονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τους κανονισμούς των ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, μετέφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζητώντας να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής στο σύνολο τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας ισχυρίστηκε ότι δε ζητείται η επιστροφή της αποζημίωσης των 3.000 ευρώ, αλλά απλώς γίνεται ένας αυτονόητος έλεγχος των δικαιολογητικών για τη διασταύρωση των στοιχείων. Οι περισσότερες υποθέσεις, είπε, έχουν μπει στο αρχείο και επιστροφή χρημάτων ζητείται μόνο από όσους τα εισέπραξαν δύο ή και παραπάνω φορές ή παρουσίασαν εικονικούς αριθμούς φορολογικού μητρώου.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την πλήρη αποζημίωση των κατοίκων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές και αντί για αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο έθεσε περιορισμούς στους δικαιούχους αλλά έρχεται τώρα και συμπεριλαμβάνει το τριχίλιαρο ως προκαταβολή για τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται οι κάτοικοι και όσοι δε δικαιούνται τους ζητείται να επιστρέψουν το ποσό. Είναι φανερό, επισήμανε, πως το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών ήρθε να επιταχύνει τις αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης σ' όλο και λιγότερα χέρια.

Εμείς, είπε, ζητάμε να δοθεί η αποζημίωση στο σύνολο όσων έπαθαν ζημιά χωρίς προϋποθέσεις, ανεξάρτητα αν είναι αγρότες ή εργαζόμενοι ή λαϊκή οικογένεια η οποία καλλιεργεί για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Ταυτόχρονα, ζήτησε να καταργηθεί η απαράδεκτη κοινή υπουργική απόφαση που θέτει πλήθος περιορισμών στις αποζημιώσεις και καταδικάζει τους πυρόπληκτους στην ανέχεια και την εγκατάλειψη από τις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ