Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Φτιάχνουν υποδομές για τις ενεργειακές εταιρείες

«Συμφωνία επί της αρχής» για την κατασκευή και δεύτερης γραμμής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, υπέγραψε την Πέμπτη στη Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Π. Ντιμιτρόφ. Το σημείο διέλευσης έχει ήδη οριστεί για τη νέα γραμμή 400 KW Μαρίτσα - Νέα Σάντα και αναμένεται σύντομα να αρχίσουν οι μελέτες χάραξης. Ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε ότι η σύμβαση κατασκευής μπορεί να υπογραφεί και μέχρι το τέλος του έτους.

Τον πραγματικό λόγο για την κατασκευή της γραμμής, που δεν είναι βεβαίως πρωτίστως η εξυπηρέτηση της χώρας, τον αποκάλυψε ο Χ. Φώλιας σε ομιλία του σε συνέδριο στη Σόφια, όπου είπε ότι «η Ελλάδα εργάζεται για την υλοποίηση των υποδομών διαπεριφερειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τις πολιτικές για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και τη μετατροπή τους σε ενιαία αγορά που προωθούνται από την ΕΕ και την Ενεργειακή Κοινότητα». Με λίγα λόγια, φτιάχνονται υποδομές για να πουλάνε οι επιχειρηματίες.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις για συνεργασία των δύο χωρών στο φυσικό αέριο, με πιθανή κατασκευή δεύτερου αγωγού σύνδεσης των δύο χωρών και η ενδεχόμενη συνεργασία στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ