Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Πανάκριβα για το λαό τα έργα με ΣΔΙΤ

Ανακοίνωση με αφορμή το Νοσοκομείο Πρέβεζας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ) με ανακοίνωσή της δηλώνει την αντίθεσή της στην κατασκευή του νέου Δημόσιου Νοσοκομείου Πρέβεζας με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που σημαίνει, μεταξύ άλλων, πανάκριβο κόστος για το λαό και παραχώρηση προς τους ιδιώτες σημαντικών λειτουργιών του. Επίσης, καταγγέλλει τον ωμό εκβιασμό που ασκείται προς το λαό της Πρέβεζας από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, που απειλούν ότι θα μεταφέρουν την ανέγερση του Νοσοκομείου σε άλλο χώρο, ενώ τονίζει ότι έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας μεταξύ άλλων την ανατροπή του νόμου 3389/05 για τις ΣΔΙΤ.

Οπως επισημαίνει η ΕΜΔΥΔΑΣ, «η προσφυγή στις ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη του Δημόσιου Τομέα Υγείας και τη βελτίωση των υποδομών του ΕΣΥ θα οδηγήσει ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην παραπέρα απαξίωση όσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα του, με κίνδυνο να μετατραπεί συνολικά η υγειονομική περίθαλψη από "κοινωνικό αγαθό" σε "εμπορεύσιμο αγαθό"».

Το κόστος των έργων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και των «συμβάσεων παραχώρησης» - τονίζει - θα είναι σημαντικά υψηλότερο, με κερδισμένο το τραπεζικό κεφάλαιο και τους μεγάλους εργοληπτικούς ομίλους. Για παράδειγμα αναφέρει ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας αντί για 15 - 20 εκατ. ευρώ που θα κόστιζε ως συμβατικό δημόσιο έργο, με ΣΔΙΤ το κόστος αυτό θα ανέλθει στα 45 εκατ. ευρώ, με παραχώρηση για 27 χρόνια στον ιδιώτη όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου, πλην νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμάκων. Επιπλέον, το υπολογιζόμενο μίσθωμα που θα καταβάλλει το κράτος στον ιδιώτη στα 27 αυτά χρόνια παραχώρησης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ!

Γενικότερα επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος για τα 230 έργα που η κυβέρνηση έχει προκηρύξει με ΣΔΙΤ θα είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιο και ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ