Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό πολιτών στην ... «ήρεμη» Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Νέο λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη για πολλοστή συνεχόμενη μέρα με θύματα αμάχους πολίτες. Την ίδια ώρα, στο Βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, Ιρακινός στρατιώτης σκότωνε δύο Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτιζε έξι πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από αμερικανικά πυρά σ' ένα από τα σπάνια τέτοιου είδους περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από τρεις διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις (η μία διπλή) σε συνοικίες της Βαγδάτης. Στόχος έγιναν ένας από τους εμπορικότερους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, μια ανατολική λαϊκή σιιτική συνοικία και ένα σχολείο (!) σε άλλη σιιτική συνοικία. Από τις αρχές Νοέμβρη έχουν σημειωθεί 19 πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, που, τον τελευταίο καιρό, οι κατοχικές δυνάμεις χαρακτήριζαν ως «ελεγχόμενα ήρεμη». Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «λάβει έκτακτα μέτρα» στην πρωτεύουσα.

Στη Μοσούλη, την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες παρέμεναν οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ιρακινός στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά Αμερικανών συναδέλφων του. Ο αμερικανικός στρατός δεν έδωσε πληροφορίες, ενώ ιρακινές πηγές υποστήριζαν ότι όλα ξεκίνησαν από έντονο διαπληκτισμό που συνοδεύτηκε από ένα χαστούκι προς τον Ιρακινό.

Στην περιοχή Αμερικανοί και Ιρακινοί επιχειρούν καθημερινά με δεδηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση εξτρεμιστών ισλαμιστών της αλ Κάιντα, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους και για το κύμα επιθέσεων κατά των χριστιανών της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή 13.000 ανθρώπων. Τελευταίο κρούσμα, χτες, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε χριστιανικό σπίτι, σκοτώνοντας τις δύο κόρες και τραυματίζοντας τη μητέρα.

Ενα εκατομμύριο χωρίς τροφή

Ενα εκατομμύριο Ιρακινοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε τροφή, αλλά «η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από το 2005, οπότε ήταν τέσσερα εκατομμύρια σε αυτή τη θέση». Αυτό ανακοίνωσε, χτες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι σημαντικά θετικό ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι το υπουργείο Εμπορίου, με έσοδα από το πετρέλαιο, αγοράζει και διανέμει τρόφιμα σε καθημερινή βάση σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια Ιρακινούς, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα πεινούσαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ