Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέλος στα τρόφιμα και στα φάρμακα στη Γάζα

Στη Γάζα οι προμήθειες των «ελεύθερων πολιορκημένων» έχουν ήδη εξαντληθεί

Associated Press

Στη Γάζα οι προμήθειες των «ελεύθερων πολιορκημένων» έχουν ήδη εξαντληθεί
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για ένατη συνεχόμενη μέρα τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας παρέμειναν κλειστά, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τον αποκλεισμό της περιοχής ως «απάντηση», όπως ανακοινώθηκε, στην καθημερινή ρίψη ρουκετών που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μετά από πολύνεκρη αιματηρή εισβολή. Αν και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, νωρίς το πρωί χθες, έδωσε εντολή να εισέλθουν στη Λωρίδα περιορισμένες ποσότητες καυσίμων και 30 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, η απόφαση ακυρώθηκε μετά τη ρίψη οκτώ ρουκετών στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι το 80% του πληθυσμού της Γάζας, που εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τη διανομή τροφίμων της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, βρίσκεται, πλέον, από σήμερα στο έλεος της πείνας. Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ στην περιοχή Τζον Γκινγκ δήλωνε, χθες, ότι από σήμερα το βράδυ δεν υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα να διανεμηθούν στους περισσότερους από 750.000 Παλαιστινίους, που δεν έχουν κανέναν άλλον απολύτως τρόπο επιβίωσης.

Ο Γκινγκ επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας για άμεση άρση του αποκλεισμού, τονίζοντας, και πάλι, ότι «είναι απαράδεκτο να τιμωρείται κατά τον τρόπο αυτό ο πληθυσμός, οι αθώοι ανήμποροι πολίτες, τα μικρά παιδιά». Σαν να μην έφτανε αυτό, αργά το βράδυ χθες, η πόλη της Γάζας βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς οι αρχές που πρόσκεινται στη «Χαμάς» υποστήριξαν ότι τελείωσαν τα αποθέματα καυσίμων με τα οποία λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας, στην καλύτερη περίπτωση, υπολειτουργούν πλέον και τα νοσοκομεία.

Η ισραηλινή πλευρά, πάντως, επιμένει, τουλάχιστον ως προς την ηλεκτροδότηση, ότι ο σταθμός καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας, καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται με απευθείας συνδέσεις γραμμών υψηλής τάσης που ξεκινούν από το Ισραήλ. Πάντως, χθες, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ματάν Βαλνάι επέμενε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει την εκεχειρία με τη «Χαμάς», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να επεμβαίνει παντού, όπου κρίνεται απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ