Κυριακή 16 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων

Σε ανακοίνωσή του (11/11/2008), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε για την κατάσταση στις φυλακές:

«Η μαζική απεργία πείνας και η διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας φανερώνει πόσο οξυμένη και απάνθρωπη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων. Η όξυνση του προβλήματος είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Και τόνιζε ότι «οι κρατούμενοι δεν πρέπει να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα, εκτός από την ελευθερία τους».

Γενικότερα, το ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα των φυλακών απαιτεί:

  • Αμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου αριθμού υποδίκων και σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Απελευθέρωση των αλλοδαπών κρατουμένων, που παραμένουν φυλακισμένοι μέχρι να γίνει εφικτή η απέλασή τους.
  • Μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα καταστήματα κράτησης, ένταξη του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού στο ΕΣΥ με παράλληλη αναβάθμισή του. Προσλήψεις προσωπικού, ιδίως ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Λήψη ειδικών μέτρων για τους τοξικοεξαρτημένους, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής απεξάρτησης.
  • Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των ανήλικων κρατουμένων και αποφυλακισμένων με έμφαση στην εκπαίδευση και την απεξάρτηση για όσους είναι χρήστες.
  • Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες κρατούμενες, τις ανήλικες και τις μητέρες με μικρά παιδιά.
  • Κατάργηση του ιδιότυπου αποκλεισμού των φυλακών από την εποπτεία των πολιτικών κομμάτων και των ειδικών αρχών και φορέων.
  • Στήριξη των αποφυλακισμένων. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα στις φυλακές.

Το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και κυρίως τα προβλήματα των ευαίσθητων ομάδων κρατουμένων, όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι ανήλικοι, οι γυναίκες και οι υπόδικοι, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, την περασμένη Πέμπτη.

«Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, η κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, «προγραμματίζει την ανέγερση νέων φυλακών με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ