Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Χαμηλοί μισθοί και δύσκολες συνθήκες δουλειάς

Ενας στους πέντε δεν παίρνει ούτε 750 ευρώ, ενώ όσοι αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλιά είναι κατά 97% ανασφάλιστοι

Τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων στο λεκανοπέδιο αποτυπώνει έρευνα της VPRC για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη και παρουσιάστηκε χτες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των μισθωτών έχει εισόδημα κάτω από τα 750 ευρώ, ενώ το μηνιαίο εισόδημα για έξι στους δέκα εργαζόμενους είναι μέχρι 1.250 ευρώ. Μάλιστα, το 8% καταφεύγει σε δεύτερη εργασία, μόνιμα ή περιστασιακά, που στο 97% των περιπτώσεων είναι και ανασφάλιστη.

Το 54% αμείβεται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ένα 10% λιγότερο και από τη ΣΣΕ. Το 66% των εργαζομένων νιώθει εξαντλημένο μετά την εργασία του ενώ ένα 45% δηλώνει ότι κάνει έντονη σωματική εργασία και το 40% έντονη πνευματική εργασία. Ενας στους τρεις εργαζόμενους (32%) εργάζεται κάτω από ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες ενώ το 11% θεωρεί ότι εξαιτίας αυτού υπήρξαν ατυχήματα. Μόνο το 25% εργάζεται σε χώρο όπου υπάρχει Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Μόνο το 27% εργάζεται σε χώρο που υπάρχει γιατρός εργασίας και το 35% σε χώρο όπου υπάρχει τεχνικός ασφάλειας.

Για το 15% των εργαζομένων το ωράριο είναι ελαστικό, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης. Ο μέσος όρος εργασίας τη βδομάδα είναι 41,33 ώρες, αλλά στην ενέργεια και την ύδρευση ο χρόνος εργασίας ανεβαίνει στις 47,2 ώρες, ενώ στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία στις 47,61 ώρες. Με βάση την εμπειρία τους 17% των εργαζομένων δηλώνει ότι γίνονται διακρίσεις στην εργασία του εξαιτίας του φύλου, 18% ότι γίνονται διακρίσεις για λόγως καταγωγής (αλλοδαποί), 14% θεωρεί ότι γίνονται διακρίσεις εξαιτίας των πολιτικών προτιμήσεων των εργαζομένων και ένα 5% παρατηρεί διακρίσεις που έχουν να κάνουν με την αναπηρία εργαζομένων.

Το 38% των εργαζόμενων δε δουλεύει στην ειδικότητα για την οποία σπούδασε, εκπαιδεύτηκε ή καταρτίστηκε, ενώ για το 58% η εργασία που κάνει ανταποκρίνεται στις σπουδές ή στην κατάρτιση που πήρε. Η έρευνα αποτυπώνει και το χαμηλό βαθμό συνδικαλισμού, που είναι 27% στον ιδιωτικό τομέα και 54% στο δημόσιο. Είναι όμως χαρακτηριστικό πως ένα 19% των ασυνδικάλιστων θεωρεί ότι δεν έτυχε να γραφτεί στο σωματείο, το 12% δε συμμετέχει από φόβο για απόλυση και το 49% ότι δε θέλει να γίνει μέλος στο σωματείο.

Η έρευνα αποτυπώνει τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική οικογένεια και είναι ένα εργαλείο σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΑ. Ομως οι διαπιστώσεις δε φτάνουν. «Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να προβάλλουν σύγχρονα αιτήματα και να συγκρουστούν με τις αιτίες και τους φορείς των προβλημάτων. Να συγκρουστούν με το κεφάλαιο» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ