Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εφ' όλης της ύλης παρέμβαση στον ΟΕΚ

Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού και απαίτησε συγκεκριμένα μέτρα ώστε ο ΟΕΚ να λειτουργεί προς όφελος των δικαιούχων και όχι των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΕΚ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΕΚ
Την απαίτηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να σταματήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να λειτουργεί σαν ατζέντης των τραπεζών, να ενισχυθεί αποφασιστικά το κατασκευαστικό του πρόγραμμα και να παρέχει απευθείας δάνεια στους δικαιούχους από τα δικά του κεφάλαια και στο ύψος της αξίας της κατοικίας, μετέφερε χτες στον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Θ. Στάμου, αντιπροσωπεία των ταξικών σωματείων που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και άλλα πρωτοβάθμια συνδικάτα (φάρμακο, επισιτισμός, λιθογράφοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κλπ.).

Τα όσα προέκυψαν από τη συνολική τοποθέτηση του προέδρου του ΟΕΚ, Θ. Στάμου, επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά την πολιτική που υλοποιούν πιστά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και έχουν μετατρέψει τον ΟΕΚ σε παραμάγαζο του τραπεζικού κεφαλαίου. Ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε χτες η αντιπροσωπεία για τη λειτουργία του ΟΕΚ είναι αδιαπραγμάτευτο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα παλέψει με κάθε τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την αλλαγή του προσανατολισμού και της λειτουργίας του ΟΕΚ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δικαιούχων και όχι του κεφαλαίου.

Ανύπαρκτο το κατασκευαστικό έργο!

Αποκαλυπτικά για το ρόλο και τη λειτουργία του ΟΕΚ είναι τα όσα κατήγγειλε ο Γ. Πάσουλας. Συγκεκριμένα, στο πάγιο αίτημα της ενίσχυσης του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ, το οποίο επί της ουσίας έχει αντικατασταθεί από το δανειοδοτικό, ο πρόεδρος του ΟΕΚ επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του συνδικαλιστή, λέγοντας ότι, με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΕΚ, το 93% πάει στο δανειοδοτικό πρόγραμμα και μόλις το 7% στο κατασκευαστικό πρόγραμμα! Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε αυτό που προβλέπει ο κανονισμός του ΟΕΚ δεν υλοποιείται, δηλαδή το 50% του προϋπολογισμού του σε ετήσια βάση να πηγαίνει για κατασκευές και το 50% στις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν τη σκανδαλώδη πρόταση για αγορά από τον ΟΕΚ έτοιμων κατοικιών από τους κατασκευαστές, προκειμένου να ενισχυθεί - στο όνομα της κρίσης - εκ νέου το κατασκευαστικό κεφάλαιο με ζεστό χρήμα. Απαίτησαν εδώ και τώρα να αποδοθούν από το ΙΚΑ προηγούμενες οφειλές από τη συνείσπραξη (το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ) και οι οποίες υπολογίζονται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ! Ο Θ. Στάμου ως προς αυτό απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία προκειμένου να επιστραφεί όλο το ποσό στον Οργανισμό από το ΙΚΑ με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τους τόκους υπερημερίας

Χαρακτηρίζοντας τον ΟΕΚ ως τον «χειρότερο τοκογλύφο» η αντιπροσωπεία απαίτησε να μπει τέλος στο σκάνδαλο με το ύψος των τόκων υπερημερίας, καθώς οι δικαιούχοι που έχουν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σε περίπτωση καθυστέρησης της δόσης τόκο υπερημερίας 11,25% (!) όταν στην αγορά αυτό είναι της τάξης του 2,5%! Σημειώνεται ότι το ΔΣ έχει πάρει απόφαση εδώ και περίπου δύο χρόνια για προσαρμογή του τόκου στο 2,5%, ποτέ όμως δεν προχώρησε η υλοποίηση αυτής της απόφασης, προκειμένου να σταματήσει η ληστεία.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε να αυξηθούν οι εισφορές του κράτους υπέρ του ΟΕΚ, καθώς τα 100 εκατομμύρια δραχμές, που προβλέπεται να δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, σήμερα δεν έχουν παρά ελάχιστη συμβολή. Επιπλέον, ακόμα και αυτό το ποσό δεν αποδίδεται με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά αποτελεί, έστω και στα χαρτιά, το άλλοθί τους για να διαμορφώνουν την πολιτική του ΟΕΚ.

Τέλος, μεταξύ πολλών σοβαρών ζητημάτων που τέθηκαν στη συνάντηση, οι συνδικαλιστές απαίτησαν να μην αναλάβει ο ΟΕΚ την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού και να μην επαναληφθεί το σκάνδαλο με την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, όπου ο ΟΕΚ, παρότι δεν είχε καμία υποχρέωση, όχι μόνο ανέλαβε και κατασκεύασε το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά το πλήρωσε πολλά δισεκατομμύρια δραχμές και με πολλαπλάσιο κόστος από το συνηθισμένο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ. Παράλληλα, ζήτησαν να ενταχθεί άμεσα το Ολυμπιακό Χωριό σε δήμο, αφού για τη συντήρησή του πληρώνει ακόμα ο ΟΕΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τον πρώην ΟΕΚ (2014-10-14 00:00:00.0)
«Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη»! (2012-11-29 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση απαξιώνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (2011-02-10 00:00:00.0)
Και σε ρόλο... τοκογλύφου; (2006-04-29 00:00:00.0)
Εξαγγελίες... με ξένα κόλλυβα (1998-01-27 00:00:00.0)
Το όνειρο στην ...κληρωτίδα (1997-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ