Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΟ
«Θετική κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ αλλά... »

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ελάχιστες ώρες μετά την υπογραφή στο Λευκό Οίκο, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον, του νομοσχεδίου που εξομαλύνει τις εμπορικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι καλωσόρισαν την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικής Συνεργασίας, η ενέργεια αυτή εκ μέρους των ΗΠΑ, «παραμερίζει ένα μακροχρόνιο εμπόδιο» για την πρόοδο των διμερών σχέσεων, αλλά οι όροι που συνοδεύουν τη συμφωνία που επιτεύχτηκε, ως στόχο έχουν την εγκαθίδρυση τέτοιων μηχανισμών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, που σκοπό έχουν την παρακολούθηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων και φυσικά κατά προέκταση την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίζονται έτοιμοι για τις «προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας». Σύμφωνα με το χτεσινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών της τριήμερης Ολομέλειας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, οι στόχοι που τέθηκαν όσον αφορά στην οικονομία της Κίνας κινούνται σε δύο άξονες: μεγαλύτερο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς και ταχύτερη ανάπτυξη, πολλαπλάσια από τα παρελθόντα έτη. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το ΚΚ Κίνας, οι δύο αυτοί άξονες, που θα βοηθήσουν τα μάλα για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θα αποτελούνται από καλυτέρευση και διεύρυνση του «κοινωνικού κράτους», μεταρρυθμίσεις στις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις, ανάπτυξη των βιομηχανιών, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Η Ολομέλεια, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επί της ουσίας ενέκρινε το οικονομικό πλάνο που έχει εκπονηθεί από την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης από τον Αύγουστο και καλύπτει συνολικά την περίοδο για την επόμενη πενταετία. Μία πενταετία, που στόχος της είναι να δημιουργηθούν οι σωστές βάσεις για το διπλασιασμό της οικονομικής δύναμης της Κίνας -που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια- μέχρι το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ