Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της «συμφωνίας ασφαλείας»

Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο Ιράκ

Associated Press

Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί, κυρίως σιίτες, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός σουνιτών, διαδήλωσαν, χτες, σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη «συμφωνία ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που συζητιέται αυτές τις ημέρες στο κοινοβούλιο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσε η οργάνωση του νεαρού σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και οι συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι ως κεντρικό σύνθημα είχαν το ότι «η κατοχή είναι κατά του Ισλάμ», προσπάθησαν να δημιουργήσουν αίσθημα ενότητας, καλώντας όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες της χώρας να «σταθούν ενάντια στη συνέχιση της κατοχής».

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, στην πλατεία Φίρντους, εκεί που το 2003 οι Αμερικανοί πεζοναύτες έριξαν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ομιλητές, που ήταν συνεργάτες του Σαντρ, τόνισαν ότι η αντίσταση στη «συμφωνία ασφαλείας» θα συνεχιστεί, ακόμη και αν ψηφιστεί και προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μάλικι να μην ξεχνά ότι «ο λαός τη στηρίζει». Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές λιθοβόλησαν ένα ομοίωμα του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, το οποίο στη συνέχεια πυρπόλησαν.

Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την υιοθέτηση ή όχι της «συμφωνίας» στις 24 Νοέμβρη. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πιθανότερο είναι η πλειοψηφία που ελέγχεται από το κόμμα Ντάουα του πρωθυπουργού Μάλικι και τους κυβερνητικούς του εταίρους του Ανώτατου Ισλαμικού Ιρακινού Συμβουλίου να την εγκρίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ