Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο δεύτερο γύρο η ηγεσία των Σοσιαλιστών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία προσέρχονταν στις κάλπες, χτες το απόγευμα, για να επιλέξουν το νέο ηγέτη του. Από την ψηφοφορία της Πέμπτης, κανένας από τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας δε συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Η πρώην προεδρική υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ συγκέντρωσε ποσοστό 42,5%, η πρώην υπουργός Εργασίας (υπεύθυνη για την υιοθέτηση του 35ώρου) και νυν δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί 34,7% και ο ευρωβουλευτής Μπενουά Αμόν 22,8%.

Στο δεύτερο γύρο αναμετρούνται οι Ρουαγιάλ και Ομπρί, με τον Αμόν, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πολύ αριστερός για τα σοσιαλιστικά δεδομένα», να υποστηρίζει και αυτός, μετά τον δήμαρχο του Παρισιού Ντελανοέ, την Ομπρί. Η Ρουαγιάλ έχει συγκεντρώσει τα πυρά του συνόλου, σχεδόν, των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που την κατηγορούν ότι επιδιώκει να το «εξουδετερώσει» πολιτικά «σύροντάς το» προς το λεγόμενο κέντρο και να το μετατρέψει σε μηχανισμό προσωπικής της ανάδειξης.

Στην ψηφοφορία της Πέμπτης συμμετείχαν 137.741 από τα 233.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, δηλαδή το 59,9%. Βρέθηκαν 2.500 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια. Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έφτασε στη διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του από τα μέλη μετά από ένα τριήμερο «καταστροφικό», όπως χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ, συνέδριο το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρεμ, όπου δεν κατέστη εφικτό να επιλεγεί πολιτικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και επικεφαλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ