Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ - ΣΥΡΙΑ
«Ξέσπασμα» Μπάρανταϊ κατά ΗΠΑ και «προθύμων»

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε έντονο ύφος ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αντέκρουσε τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να μην προχωρήσει η Επιτροπή στην παροχή βοήθειας προς τη Συρία για τον προγραμματισμό της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ουάσινγκτον, καταρχάς, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί αυτή η βοήθεια γιατί γίνονται επιθεωρήσεις στη Συρία για να διευκρινιστεί αν έχει ή όχι μυστικό πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα.

Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών της Επιτροπής, τόνισε ότι «είναι άλλο πράγμα οι επιθεωρήσεις και άλλο πράγμα οι αποδείξεις ενοχής ή όχι μιας χώρας για ενέργειας που καταπατούν τους κανονισμούς της ΔΕΑΕ». Εφερε, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Ιράκ για το οποίο «πολλοί από όσους σήμερα αντιτίθενται στη βοήθεια προς τη Συρία, έλεγαν ότι έχει απαγορευμένο οπλοστάσιο και τελικά δεν είχε, αλλά έγινε ένας φρικτός πόλεμος».

Ο Μπάρανταϊ, έχοντας την υποστήριξη των Ρωσίας, Κίνας, αλλά και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, κατέληξε ότι όσοι αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας (τους οποίους δεν κατονόμασε αλλά άφησε να εννοηθούν σαφώς) υποσκάπτουν το κύρος της ΔΕΑΕ και δυσχεραίνουν το έργο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ