Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραχωρήσεις ζητούν οι σουνίτες για τη «συμφωνία»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σειρά παραχωρήσεων ζητά η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική σουνιτική συμμαχία (το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας) προκειμένου να στηρίξει με τις 55 έδρες της τη «συμφωνία ασφαλείας» και να βγάλει το σιιτικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μάλικι από τη δύσκολη θέση.Το «Μέτωπο» ζητά να δοθούν δεσμεύσεις ότι η «συμφωνία ασφαλείας» θα τεθεί σε δημοψήφισμα το 2009 και να υιοθετηθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της σουνιτικής εθνότητας στις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι σουνιτικοί όροι δε φαίνεται να ικανοποιούνται. Ενδεικτικά ο επικεφαλής του «Μετώπου», αντιπρόεδρος της χώρας, Τάρεκ αλ Χασεμί, εκτιμούσε ως «εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη τη συναίνεση». Αυτό σημαίνει υιοθέτηση της «συμφωνίας» με ελάχιστες ψήφους διαφορά.

Καταγγελίες για τη συμφωνία

Για αδιαφάνεια κατηγόρησε το υπουργείο Πετρελαίου ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, Χασάν Μπάλο, τονίζοντας ότι υπογράφτηκε σύμβαση που παραχωρεί 25ετές μονοπώλιο στην ολλανδική Royal Dutch Shell PLC ως προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο νότο, χωρίς να γίνει διαγωνισμός. Το υπουργείο ανταπάντησε ότι το ιρακινό δημόσιο διατηρεί το 51% του ελέγχου της επένδυσης και ότι είναι «προκαταρκτική συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ