Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΑΤ
Απαιτούν το Κέντρο να παίξει πραγματικά το ρόλο του

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων

Eurokinissi

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων
Τη 14η μέρα κατάληψης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι και γονείς του Κέντρου, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την κατοχύρωση και διεύρυνση του ρόλου του, άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα και κυρίως στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών που κρατάει - σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς - το 40% των μαθητών του ΚΕΑΤ εκτός εκπαίδευσης.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η νομαρχία επιχορηγεί το χρόνο με 1.700.000 ευρώ το ΚΕΑΤ και μόνο η μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων είναι 2 εκατ. ευρώ. Οι εκάστοτε διοικήσεις πουλάνε ακίνητα και αντί τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΚΕΑΤ, τα κατευθύνουν στη μισθοδοσία και στη στοιχειώδη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, γιατί είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα μπούνια», εξηγεί στον «Ρ» η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

«Τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της υποχρηματοδότησης δεν υπήρχε δυνατότητα να αγοραστεί πετρέλαιο για να έχουμε θέρμανση και ζεστό νερό για τα παιδιά. Δεν υπήρχε βενζίνη για τις μετακινήσεις, ούτε χαρτί για να τυπωθούν τα βιβλία των τυφλών μαθητών (το τυπογραφείο του ΚΕΑΤ εξυπηρετεί πανελλαδικά τους τυφλούς μαθητές, με σχολικά βιβλία καθώς και φοιτητές με πανεπιστημιακά συγγράμματα, τυπώνει λογοτεχνικά βιβλία, κλπ.). Οι προμηθευτές απείλησαν να σταματήσουν να φέρνουν τρόφιμα γιατί τους είχαμε απλήρωτους δύο χρόνια και κινδυνεύει να κοπεί η σίτιση των μαθητών. Η ΔΕΗ συνέχεια τηλεφωνεί και λέει ότι θα κόψει το ρεύμα, το ίδιο και ο ΟΤΕ. Επειδή δεν μπορούμε να καταβάλλουμε το μίσθωμα στο ΙΕΚ για τυφλούς απειλούν οι ιδιοκτήτες με έξωση. Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν στο τέλος του μήνα θα βρεθούν χρήματα να πληρωθούν», εξηγεί.

Ανάγνωση με το σύστημα Μπράιγ
Ανάγνωση με το σύστημα Μπράιγ
«Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης ήταν η απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών να παραιτηθεί από την ευθύνη της για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία. Ηδη 17 παιδιά του ΚΕΑΤ παρότι είναι εγγεγραμμένα απ' την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο σχολείο, λόγω ανυπαρξίας μέσων μεταφοράς. Ακόμα και οι υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας, γι' αυτή τη λειψή λύση, που πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στις σχολικές επιτροπές, δεν περιλαμβάνει το ΚΕΑΤ, όπως και δεκάδες ακόμα ειδικά σχολεία», υπογραμμίζει.

Ξεπούλημα στο όνομα της αξιοποίησης

Οι εργαζόμενοι και γονείς με τις κινητοποιήσεις τους έφεραν στο προσκήνιο και την πραγματικότητα σχετικά με τη λεγόμενη αξιοποίηση της περιουσίας του ΚΕΑΤ.

«Το ΚΕΑΤ δεν αξιοποιεί την περιουσία του. Κατά καιρούς ξεπουλιούνται ακίνητα, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει φτιάξει επιτροπή με το ΔΣ του ΚΕΑΤ δήθεν για την αξιοποίηση, αλλά στην ουσία εκχωρούν την περιουσία του ΚΕΑΤ σε ιδιώτες για 35ετή εκμετάλλευση, από την οποία εκμετάλλευση το ΚΕΑΤ έχει μηδαμινά έσοδα. Δηλαδή, πρόκειται για εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών και όχι αξιοποίηση προς όφελος του ΚΕΑΤ και των τυφλών», επισημαίνει η Ε. Μηλιαρονικολάκη.

Συντριπτικό χτύπημα στο ΚΕΑΤ έδωσε και ο πρόσφατος νόμος για την ειδική αγωγή, με τον οποίο αφαιρέθηκαν από το ΚΕΑΤ μια σειρά από υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση εκπαιδευτικών για τη γραφή Braille, το τυπογραφείο, τα προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. «Οι αρμοδιότητες αυτές ανατίθενται σε κάποιους νέους φορείς χωρίς την απαραίτητη εμπειρία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ώσπου να φτιαχτούν αυτές οι υπηρεσίες - και ...αν φτιαχτούν - τα παιδιά μένουν ακάλυπτα. Και ταυτόχρονα σημαίνει τεράστια συρρίκνωση του μοναδικού στην Ελλάδα κρατικού κέντρου για τυφλούς», τονίζει.

Επίσης, το ειδικό δημοτικό σχολείο τυφλών και τυφλοκωφών του ΚΕΑΤ δε στηρίζεται γιατί υπάρχει κατεύθυνση και από την ΕΕ για ένταξη στα κοινά σχολεία, πράγμα αδύνατο, γιατί η τυφλότητα είναι βαριά αναπηρία και στα κοινά σχολεία δεν υπάρχει υποδομή και προσωπικό για να στηριχτούν και να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα στην ουσία να μην μπορούν να μορφωθούν ή να κλείνονται στο σπίτι τους.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση των γονιών ότι υπάρχει το ειδικό δημοτικό σχολείο. Που καλείται να εξυπηρετήσει τη μισή Ελλάδα. Είναι αναγκαία η δημιουργία ειδικού γυμνασίου και λυκείου για τυφλούς, η ανάπτυξη ενός δικτύου σχολικών μονάδων για τυφλούς, επέκταση των δραστηριοτήτων του ΚΕΑΤ και σε επαρχιακές πόλεις, με σκοπό να καλυφθούν τα 2.000 παιδιά ηλικίας έως 18 χρόνων πανελλαδικά που είναι τυφλά και τα άλλα 4.000 - 5.000 που είναι ημιβλέποντα. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΑΤ εξυπηρετεί περίπου 50 παιδιά. Σταγόνα στον ωκεανό. Είναι εγκληματικό», υπογραμμίζει. Τονίζει, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται και τη στάση της σημερινής ηγεσίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, που συντάσσεται με τη λαθεμένη πολιτική ένταξης των τυφλών παιδιών στα κοινά σχολεία και ανυπαρξίας ειδικών σχολείων.

Αγώνας με θετικά χαρακτηριστικά

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, γονείς και εργαζόμενοι έκλεισαν χτες την οδό Θησέως και έκαναν πορεία στο κέντρο της Καλλιθέας. Στον αγώνα αυτό συσπειρώνονται οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της αστικής εταιρείας «Πρωτοπορία» που λειτουργεί στα πλαίσια του ΚΕΑΤ, οι εργαζόμενοι με STAGE, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενημέρωση της κοινωνίας και προσπάθεια συντονισμού με άλλους φορείς της ειδικής αγωγής για τα προβλήματα που είναι κοινά.

Διεκδικούν:

  • Αμεση κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, μισθοδοσία απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεση συγκρότηση δημόσιου δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία. Οχι στη μεταβίβαση της ευθύνης στους γονείς.
  • Κατοχύρωση - διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση και ολόπλευρη ανάπτυξη των τυφλών μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών σε γυμνάσιο - λύκειο και ίδρυση στο ΚΕΑΤ ειδικού γυμνασίου - λυκείου. Μετεξέλιξη του τυπογραφείου του ΚΕΑΤ σε εθνικό τυπογραφείο για τυφλούς.
  • Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιων δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης των ΑμΕΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ