Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΖΑΣΟΓΛΟΥ
Πολυγραφότατος δημιουργός

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Γεωργίου Καζάσογλου συμπληρώνονται αύριο (γεννήθηκε 1/12/1908), ενός σημαντικού δημιουργού, που αν και πολυγραφότατος, δεν υπήρξε τόσο γνωστός όσο θα του άξιζε. Παρότι επηρεάστηκε από την Εθνική Μουσική Σχολή, ο Γ. Καζάσογλου δημιούργησε ένα καθαρά δικό του συνθετικό ύφος. Σπούδασε βιολί, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, ενορχήστρωση και Ιστορία της Μουσικής, φοιτώντας σε περισσότερα ωδεία ταυτόχρονα, δίπλα σε διαπρεπείς μουσικούς (Μητρόπουλος, Καλομοίρης, Βάρβογλης, Λαυράγκας κ.ά.), ενώ φοίτησε επίσης στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πολιτικών Επιστημών της Παντείου.

Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται έργα μουσικής δωματίου, έργα ορχηστρικά και φωνητικά, σκηνική μουσική, μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και αρχαίο δράμα (συνέθεσε μουσική για πολυάριθμες τραγωδίες και κωμωδίες). Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του για ορχήστρα είναι «Τα Τέσσερα Πρελούδια της Επιστροφής από το Μέτωπο», «Το Δειλινό στην αρχαία Τανάγρα», «Η τελευταία Νύχτα του Βυζαντίου», «Το λυρικό Τρίπτυχο. Αρκάδι», «Η Σονάτα για βιολί και πιάνο», «Παθητική Μελωδία» για βιολοντσέλο και πιάνο, δύο κουαρτέτα εγχόρδων με τίτλους «Ελεγειακή Φαντασία και Δίπτυχο» και συνθέσεις για πιάνο όπως «Nocturne, Νάρκισσος» και «Impromptu». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, σε κριτική του για τις «Νεφέλες» που ανέβηκαν στο Παρίσι το 1952, σε μουσική του Γ. Καζάσογλου, έγραφε για τον Ελληνα συνθέτη: «Στη μουσική σας άκουσα Ελλάδα και στο σφίξιμο του χεριού σας νιώθω Ελλάδα. Σας ευχαριστώ».

Τον Γ. Καζάσογλου τον χαρακτήριζε, επίσης, μεγάλη αγάπη για την ποίηση και τη λογοτεχνία (έγραψε πολλά λογοτεχνικά δοκίμια, μελέτες, μουσικοκριτικές). Το μουσικό είδος με το οποίο όμως ασχολήθηκε περισσότερο ήταν το τραγούδι. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του μελοποίησε σημαντικούς ποιητές, παλαιότερους και σύγχρονους. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα νέο CD με 23 Τραγούδια του για μεσόφωνο και για βαρύτονο - με τη συνοδεία πιάνου - που ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές Αγγελική Καθαρίου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Η παραγωγή έγινε στη Γερμανία από την εταιρεία «JMK Media Solutions», που έχει ιδρύσει ο εγγονός του συνθέτη Γιώργος - Μάρκος Καζάσογλου. Ο δίσκος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μελοποιήσεις ποιημάτων των Κ. Παλαμά, Στ. Μόρφη, Γ. Αθάνα, Δ. Σολωμού, Ν. Μεσηνέζη, Λ. Μαβίλη, Α. Τερζάκη κ.ά.

Η νέα ηχογράφηση αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών που άρχισαν να καταβάλλουν, μετά το θάνατο του συνθέτη (2/6/1984), ο γιος και ο εγγονός του, προκειμένου να εκδοθούν και να ηχογραφηθούν τα έργα του, με απώτερο σκοπό να διασωθούν, αλλά και να γίνουν ευρύτερα γνωστά στο ελληνικό και διεθνές κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ