Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής

Ξυλογραφία της Φανής Αχειμάστου
Ξυλογραφία της Φανής Αχειμάστου
Την τέχνη της χαρακτικής, τη ζωντανή εικαστική έκφραση, που από τον 19ο αιώνα δίνει δυναμικά το «παρών» στον τόπο μας, αναδεικνύει η έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής», που φιλοξενείται στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, στάση μετρό Κεραμεικός). Διοργανώνεται από το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και την Εφορεία Χαρακτικής, με στόχο «να παρουσιαστεί το σύνολο του χαρακτικού έργου, η εξέλιξή του, ο ρόλος και η συμβολή του στον ελλαδικό χώρο, ως αυτόνομη δημιουργική έκφραση. Να πληροφορηθεί το ευρύ κοινό για την ιδιαίτερη αξία και την ιστορία του χαρακτικού έργου στην Ελλάδα. Να αναδειχτεί ο σπουδαιότατος ρόλος που έχει η χαρακτική στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στη χώρα μας, καθώς και οι μοναδικές αισθητικές αξίες που αυτή αντιπροσωπεύει. Να δοθεί αφορμή για πνευματικές ζυμώσεις και ανταλλαγή απόψεων».

Στη μεγάλη αυτή έκθεση, συμμετέχουν εκατόν πενήντα εικαστικοί δημιουργοί με περισσότερα από 500 έργα χαρακτικής. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Γουρζής στον εξαιρετικό κατάλογο που συνοδεύει την παρουσίαση, η χαρακτική, «τέχνη που έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στους πολλούς, εξακολουθεί να συγκινεί όχι μόνο φιλότεχνους και συλλέκτες, αλλά και ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης. Τα μοναδικά εκφραστικά μέσα των χαρακτών δίνουν έργα, που συγκινούν με ιδιαίτερο τρόπο τον θεατή και έχουν παίξει ιστορικό ρόλο σε καιρούς κοινωνικά ταραγμένους και όχι μόνο».

Λιθογραφία του Μίλτου Παντελιά
Λιθογραφία του Μίλτου Παντελιά
Η χαρακτική τέχνη, που με την ομορφιά και την ποικιλία των εφαρμογών της εμπλούτισε με νέες εκφραστικές δυνατότητες την εικαστική δημιουργία, έχει ένα μεγάλο προνόμιο: τη δυνατότητα των περισσοτέρων του ενός αντιτύπων, που όμως φέρουν την αυθεντικότητα του πρωτοτύπου.

«Η χαρακτική παρουσιάζεται από ορισμένους ως ο "φτωχός συγγενής" της ζωγραφικής», υπογραμμίζει ο Γ. Γουρζής. «Οι χαράκτες ξέρουν ότι αυτή η "μορφή" είναι αποτέλεσμα μιας ιδιόμορφης άγνοιας, που είναι σημάδι του καιρού μας. Εξάλλου, γνωρίζουν πολύ καλά ότι διάφοροι κερδοσκόποι, εκμεταλλευόμενοι την αγάπη του κοινού για τη χαρακτική και την ελλιπή του ενημέρωση, προσπάθησαν να επωφεληθούν εκδίδοντας δήθεν χαρακτικά με τον ασαφή τίτλο πολλαπλά και πουλώντας μέχρι και... αφίσες ως χαρακτικά έργα».

Στην έκθεση, που φιλοξενείται σε τρεις αίθουσες της «Τεχνόπολης», ο επισκέπτης θα γνωρίσει, εκτός από τη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, έργα καλλιτεχνών «από το χθες...». Δημιουργίες χαρακτών, που σημάδεψαν με την τέχνη τους την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της χώρας μας. Εργα μεγάλων δημιουργών, που δε βρίσκονται στη ζωή. Ανάμεσά τους οι: Σπύρος Βασιλείου, Νικόλαος Βεντούρας, Δημήτρης Γαλάνης, Κώστας Γραμματόπουλος, Εμμανουήλ Ζέπος, Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Καζάκος, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αννα Κινδύνη, Λυκούργος Κογεβίνας, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Φώτης Μαστιχιάδης, Λουίζα Μοντεσάντου, Αντώνης Πρωτοπάτσης, Γιώργος Σικελιώτης, Τάσσος κ.ά. Τα έργα αυτά ανήκουν στη συλλογή Κολιαλή.

Ξυλογραφία της Αριας Κομιανού
Ξυλογραφία της Αριας Κομιανού
Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 14/12, συνοδεύει καλαίσθητος κατάλογος, στον οποίο, εκτός από τα έργα και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, φιλοξενείται και η «Ορολογία Χαρακτικών Μεθόδων». Ενα ιδιαίτερα χρήσιμο «λεξικό» για τα είδη χαρακτικής και τους τρόπους χάραξης (ξυλογραφία, οξυγραφία, ακιδογραφία, λιθογραφία, μεταξοτυπία, μονοτυπία κ.ά.). Η έκθεση πλαισιώνεται από προβολές και ξεναγήσεις για το κοινό. Η αυλαία της παρουσίασης θα πέσει με τριήμερο συνέδριο (12, 13 και 14/12), με θέμα «Η χαρακτική σήμερα. Θέσεις και αντιθέσεις». Ωρες λειτουργίας έκθεσης: 10 π.μ. - 9 μ.μ. καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.


Οξυγραφία της Ελένης Δερβίσογλου
Οξυγραφία της Ελένης Δερβίσογλου

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο σημαντικές εκθέσεις από το ΕΕΤΕ (2021-12-03 00:00:00.0)
Γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία (2010-09-09 00:00:00.0)
Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής (2008-11-30 00:00:00.0)
Πανόραμα ελληνικής χαρακτικής (2008-11-19 00:00:00.0)
Σύγχρονη ελληνική χαρακτική (2007-10-09 00:00:00.0)
Χαρακτικός «κόσμος» του Μ. Αρφαρά (2001-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ