Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Χάνουν αγρότες και καταναλωτές, κερδίζουν εμποροβιομήχανοι και πολυεθνικές!

Μεγάλη μείωση του αγροτικού δυναμικού και της αγροτικής παραγωγής στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΕ

Στα χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΟΚ - ΕΕ και ειδικότερα με τη νέα ΚΑΠ έχουμε:

  • Μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής καθώς βασικές και δυναμικές καλλιέργειες μειώθηκαν και πάνε για αφανισμό. (Κατά 90% ο καπνός, κατά 80% τα τεύτλα κ.ά.)
  • Μείωση του αγροτικού δυναμικού. (Από 27% το 1981, 11% σήμερα και με τάση παραπέρα συρρίκνωσης).
  • Συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - αγροτοβιομηχάνων. Μπορεί η μείωση στα αγροτικά νοικοκυριά να μη φαίνεται πολύ μεγάλη, αλλά από τα 800.000 αγροτικά νοικοκυριά που παραμένουν σήμερα τα μισά περίπου θεωρούνται «ανενεργά», καθώς οι ιδιοκτήτες των χωραφιών τα κρατάνε απλώς για να παίρνουν τις επιδοτήσεις ή και για να πουλήσουν τα χωράφια τους στο πλαίσιο της πολιτικής αλλαγής χρήσης γης.

Μεγάλη συγκέντρωση της γης γίνεται μέσω της ενοικίασης χωραφιών. Μεγαλοαγρότες και άλλοι επιχειρηματίες νοικιάζουν τη γη από τους αγρότες και την εκμεταλλεύονται, χρησιμοποιώντας για τις εργατικές εργασίες εργάτες γης, κυρίως οικονομικούς μετανάστες.

Στην κτηνοτροφία η συγκέντρωση της παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερη. Στα τελευταία χρόνια τα 2 στα 3 μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, ενώ τον κλάδο του γάλακτος μονοπωλούν 4 με 5 μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν αμύθητα κέρδη.

Κι ενώ οι αγρότες πουλούν σε όλο και πιο χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα τους, οι καταναλωτές τ' αγοράζουν όλο και πιο ακριβά. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα: Το καλαμπόκι πέρσι πουλιόταν 28 με 30 λεπτά το κιλό, φέτος η τιμή του έπεσε μέχρι και 60% και έφτασε στα 10 με 12 λεπτά το κιλό. Το σκληρό σιτάρι από 38 με 40 λεπτά το κιλό πέρσι, φέτος πουλιέται και κάτω από 25 λεπτά, ενώ στον καταναλωτή ένα κιλό αλεύρι κοστίζει πάνω από 1,50 ευρώ,, το ψωμί 1,80 ευρώ και τα ζυμαρικά μέχρι και 2,80 ευρώ το κιλό. Η φακή φεύγει από τον παραγωγό από 60 μέχρι 75 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής την πληρώνει 3 ευρώ το κιλό. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οι ελαιοπαραγωγοί το δίνουν για 2,5 το κιλό ευρώ και στα ράφια των σούπερ μάρκετ φτάνει τα 6 ευρώ. Το αγελαδινό γάλα πουλιέται κατά μέσο όρο από τους κτηνοτρόφους για 40 λεπτά το κιλό και η τιμή του τετραπλασιάζεται για τον καταναλωτή καθώς φτάνει το 1,60 ευρώ το κιλό. Η τιμή του βαμβακιού έπεσε κάτω και από 25 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι ήταν 40 με 42 λεπτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ